Mire jó a merevlemez / winchester?

2013.04.16.Hétköznapok

Biztosan mindenki hallotta már a merevlemez vagy idegen szóval winchester fogalmat, de valószínűleg vannak jó néhányan, akik nem tudják megmondani, hogy pontosan mi is ez és mire jó. A merevlemezre még más kifejezések is használatosak, ilyen például a winchester vagy röviden HDD. A HDD a merevlemez angol kifejezéséből, a Hard Disk Drive-ból ered.

A merevlemez tulajdonképpen egy adattároló, mágnesezhető rétegen, forgó lemezeken tárolja az adatokat kettes számrendszerben, amelyet író vagy olvasó fej ír vagy olvas. Sokan tévesen memóriának mondják a merevlemez tárolókapacitását, pedig a két fogalomnak nem ugyanaz. A winchesterek tárolókapacitása folyamatosan növekszik, még régen néhány megabájt volt csupán, mára elérheti a méret a több terabájtot. Amennyiben még ennél is nagyobb tárterületre van szükségünk, akkor egyszerűen csatlakoztathatunk a számítógéphez egy külső winchestert.

Fontos a merevlemez írási és olvasási sebességét a lemez forgási sebessége határozza meg, az adatátvitel pedig egy csatolófelület segítségével történik. Az adatok átviteli sebességének növelése érdekében létrehoztak úgynevezett gyorsítótárat (cache tár).

A merevlemezen létrehozhatunk több logikai meghajtót, a műveletet particionálásnak hívják. Az operációs rendszer a létrehozott meghajtókat külön érzékeli, bár egy lemezen vannak valójában. A particionálást meg lehet tenni a telepítéskor, de később is van rá lehetőség. A több logikai meghajtó létrehozása azért is szükséges, mert így ha bármiféle probléma merülne fel, ami miatt újratelepítés szükséges, elég csak az egyik meghajtót formázni (formattálni). A formattálás az a folyamat, amely során a használandó eszközt előkészítik a használatra, amíg a partíció nincsen formattálva, nem lehet rajta adatokat tárolni. Winchester esetében kétféle formattálás létezik, az egyik az alacsony szintű, mely során létrejönnek a szektorok a merevlemezen, a magas szintű vagy logikai formázás során pedig maga a fájlrendszer létrehozása történik.

A cikk pusztán ízelítő a merevlemezekről, akit ennél bővebben érdekel a téma, annak ajánlatos informatikai szakirodalomban utánanéznie, vagy az interneten keresgélni további információk után.