A körültekintő jelszóválasztás nagyon fontos!

Körültekintő jelszóválasztás- teljesebb védelem

2013.05.07.Hétköznapok

Napjaink jelszavak és PIN-kódok uralta világában, amikor számos információt kell észben tartanunk, nyilvánvalóan mindannyian az egyszerűségre törekszünk. De így kell ennek lennie akkor is, amikor e-mail fiókjainkhoz, admin felületeinkhez, vagy a használt közösségi oldalakhoz jelszót választunk?

Személyes információinkhoz, levelezéseinkhez a leggyakrabban azért férnek hozzá illetéktelenek, mert nem megfelelő erősségű jelszó mellett döntünk.

Ma már szinte minden regisztráció alkalmával felhívja figyelmünket az adott oldal arra, hogy mennyire erős a választani kívánt jelszó, sőt, sok esetben nem is enged továbblépni a regisztráció folyamatában, ha kevésbé jónak ítéli azt. Ennek ellenére sokan mégis, a gyorsaságra törekedve olyan alapvető hibákat követnek el, melyeknek később kárát látják. Miként a kibertámadások esetében is tapasztalható, jelszóválasztásnál és az ezzel együtt járó fiókvédelem esetében is az emberi tényező az, melynek gyengeségeit kihasználva bankszámlákhoz, fontos céges adatokhoz, személyes levelezésekhez férnek hozzá illetéktelenek.

A körültekintő jelszóválasztás nagyon fontos!

A körültekintő jelszóválasztás nagyon fontos!

Talán a leggyakrabban elkövetett hiba az, amikor születési dátumunkat, ismerőseink, közeli hozzátartozóink nevét, vagy hobbinkra, érdeklődési körünkre jellemző kulcsszavakat választunk. A közösségi oldalakra kattintva ugyanis szinte bárki megtudhatja ezeket az információkat rólunk. Hasonlóképp ostobaság olyan nyilvánvaló szám-, és betűsorokat használni, melyek egyértelműen kikövetkeztethetőek akár egymásutániságukból, akár a billentyűzeten való elhelyezkedésükből. De akkor milyen is az a jelszó, mely erősnek, de ugyanakkor könnyen megjegyezhetőnek bizonyul? Egy-egy kedvenc verssort, vagy szívéhez közel álló szókombinációt úgy is begépelhet, hogy minden betű helyett az egyik mellette levőt üti le. A számok, kis-, és nagybetűk véletlenszerű kombinációja – lehetőleg minél hosszabb változatban – szintén alkalmasnak bizonyul a teljesebb körű védelemhez. A variációk és a lehetőségek száma végtelen, érdemes a megszokott pár másodpercnél több időt rászánni a választásra.

A jelszomester.hu weboldal azzal a céllal jött létre, hogy felhívja a figyelmét minden internetezőnek arra, hogy jelszavaink megválasztása a kiberbűnözés és a hackerek egyre gyakoribb ténykedését látva mekkora jelentőséggel bír. Nem csak magánéletünk és hozzáférési jelszavaink érdemelnek azonban figyelmet, hanem a munkával kapcsolatos információk is. A legfrissebb felmérések alapján egyértelműen kimondható, hogy a céges adatok kiszivárgása, valamint a már kis-, és középvállalkozások esetében is tapasztalt hackertámadások hátterében az alkalmazottak könnyelműsége és hiszékenysége is állnak. Az IT biztonság témakörét is górcső alá véve igyekszik weboldalunk segítséget nyújtani mindazok számára, akik eddig talán kevésbé fordítottak figyelmet a jelszóválasztásra. Érdemes tájékozódni a témában, hiszen egy okos választással akár a fiókok feltörésére készült programok eszén is túljárhat jelszava.