Tippek a tökéletes kert megtervezéséhez

2022.09.16.Hétköznapok

Legyen szó hagyományos vagy előregyártott családi házról, mindig számolnunk kell a kerttel. Viszont kertet tervezni nem könnyű feladat. A rendelkezésre álló hely megtervezésekor arra kell törekedni, hogy ne legyen minden elem első pillantásra látható.

A felfedezés tényezőjének minden kert kialakításánál érvényesülnie kell. Persze, nem kell labirintust készíteni, de a bokrok, sövények nem látható sarkoknak adhatnak helyet.

Attól, hogy valami zöld még csak teleknek nevezzük, nem válik magától kertté. Olyan elemeket kell integrálni, mint egy medence, egy nyári étkező, egy grillező, egy szerszámoskamra, egy kutyaház… Talán túlzásnak tűnik, de nem lehetetlen ezeket az elemeket úgy egymás mellé helyezni, hogy a tér többi részét kihasználjuk, valamint esztétikailag és funkcionálisan elfogadhatóvá tegyük. A fákat nem szabad találomra elásni, ahogy a sziklakert sem kerül a kert közepére.

Az összhang fontossága

Az Anna&Co szerint meg kell határoznunk azokat a részeket, amelyeket létre kell hoznunk, és ebből a feltevésből kiindulva kell dolgoznunk. Szükség van garázsra? Nos, ez lesz a kerttől a legtávolabb, viszont az ajtóhoz a legközelebb, hogy a járművek ne haladjanak át a szabadidőterületünkön. Ezenkívül a szerszámoskamrát a garázs mellé helyezhetjük, és így egyértelműen megkülönböztethetjük a felhasználásukat.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a kert minden egyes részének kapcsolódnia kell a többihez. Nem lehet különböző elemet beletenni a tervezésbe, amik sehogy sem passzolnak egymáshoz. Gondolkodjunk egy egészben. Ha egy, a háztól távol eső területet használunk a grillezéshez, akkor a padló (kerámia burkolat-gríz-járda) átmenete a kavics lehet, ami egy kis ösvényként halad a fűben, összekötve a házzal vagy a medencével.

A grillet pedig úgy tudjuk feldobni, ha a burkolt területen is elhelyezünk növényeket tartalmazó cserepeket, hogy enyhítsük a kontrasztot a burkolat és a szabad kert között. Valójában ezek csak apróságok, azonban javítják az összhatást, ami jó érzés a szemnek.

Támogató: variosip.hu a SIP panel gyártó