Nehéz beszélni a szexualitásról, de megéri

2021.11.13.Hétköznapok

Már két éve erekciós problémáim vannak. Sokáig nem értettem, mi a baj velem, mert naptól és kapcsolattól függően megtörtént vagy nem, ráadásul minden nap máskor jelentkezett.

Érdekes, hogy egyedül sosem voltak problémáim, ami azért egy kicsit nyugtató, de a feleségemmel nagy nyomást éreztem, mert nem tudtam kielégíteni, ő pedig nehezen viselte, sírni kezdett, azt hitte, hogy már nem vonzó, és mindkettőnket blokkolt. Ez különösen a szexuális együttlét során érint, de más napokon már az elején sem tudok erekciót produkálni. Valójában semmi traumatikus nem történt velem, amire emlékeznék, egyik napról a másikra jött a probléma.

Nekem szerencsére volt annyi bátorságom, hogy profi segítséget kértem, így meg tudom osztani a tapasztalataimat. Tehát az első lépés, amit meg kell tennie valakinek, ha merevedési zavarban szenved, hogy megkeresse az okot, hogy megértse, mi történik, majd eldöntse, mi a legjobb módja a kezelésnek.

Néha fizikai eredetű lehet, bár a fő ok általában pszichológiai, mint nálam is. A frusztráció sokszor azért következik be, mert az erekció nem követ stabil viselkedési mintát: egyik nap elveszik a behatolás során, másik nap nincs a kezdetektől fogva, tehát nagyon változó. Ez pedig mindenkire hatással van, hiszen már úgy kezdjük az összebújást, hogy rettegünk.

Nekem a kommunikáció segített (és pár gyógyszer)

Megértettem, hogy nagyon fontos látni a partner reakcióját. A mi esetünkben azonnal éreztem a változást, mivel a feleségem megértette, hogy nem vele van gondom, hanem saját magammal. Ebben a pillanatban támasszá vált, és amikor újra megtörtént a baj, akkor lenyugtatott, hozzám bújt, és biztosított arról, hogy mennyire szeret. Érdekes, de még a gyógyszereknek is ő nézett utána, végül az orvoshoz is elkísért. Kipróbáltunk természetes kapszulákat, de egyszer Viagrát is vettünk, és végre nyugodtan együtt tudtunk lenni.

Éppen ezért én mindenkinek azt javaslom, hogy legyen őszinte a másikkal. Mindkét partnernek nagyon jól kell kommunikálnia, hogy kifejezzék, mit éreznek, és csapatként kezeljék a szexuális nehézségeket.