Előre gyártott vagy egyedi bútor? (kép: www.juhar.hu)

Négy tipp a nappali berendezéséhez

2023.06.07.Hétköznapok

Otthonunk tervezésekor a nappali kialakítása lényeges kérdés. A nappali az a tér, ahol összegyűlik a család, és minőségi időt tud együtt tölteni. Lehet ez csak együtt ücsörgés, tévénézés, beszélgetések, társasozás, de akár a közös XBOX vagy WII partik helyszíne is.

Fontos lesz tehát, hogy odafigyeljünk, miként is rendezzük be. A nappali stílusának kialakítása többféle lehet, és persze a funkció kérdése is eltérhet. Ahhoz, hogy igazán otthonos teret alakíthassunk ki, érdemes pár dolgot végiggondolni. Adunk pár ötletet, miként is tudjuk elérni a megfelelő családi teret:

Színek és formák: a hangulat meghatározásban a színeknek és formáknak kiemelkedő szerepük van. Nemcsak a falak színéről van szó, de a bútorokról és a textíliákról is. A nappali lehet kontrasztos színeket is választani, de a minimalista irányzat fehér árnyalatai is jól mutathatnak. A formák tekintetében a nappaliban inkább az ívelt megoldásokra érdemes törekedni.

Természetesen fény: számos stílusirányzat preferálja a természetes fény használatát, melyet természetesen hatalmas nyílászárók segítségével érhetünk el. Ha tehetjük, törekedjünk arra, hogy minél több fény jusson be. Ha erre nincs lehetőség, akkor a megfelelő lámpák kiválasztásával tudjuk pótolni.

Bejárhatóság és átláthatóság: a bútorok kiválasztásánál, illetve elhelyezésénél nagyon lényeges, hogy a tér átlátható, illetve könnyen bejárható legyen. A nem megfelelő bútorok kiválasztásával szűkülhet a térérzetünk, nyomasztó, fullasztó lehet a nappali, pedig pont az ellenkezőjét szeretnénk elérni.

Törekedjünk arra, hogy az ajtóban állva ne azt érzékeljük, hogy egyik másik bútor belóg a térbe, illetve, ha közlekedünk, ne úgy tegyünk, hogy valamit arrébb kell mozdítunk, hogy odaférjünk a TV szekrényhez vagy a könyvespolchoz.

Kényelem és praktikum: a nappali funkcióját tekintve, mindenkinél más és más célt szolgál. Van, aki a párjával kuckol be ide, és sorozat maratonit tart, mások a gyerekszoba kiterjesztéseként használják, megint másoknak egy nyugodt olvasósarkot jelent. Amikor kiválasztjuk a bútorokat, gondoljuk végig ki és mire fogja használni ezt a teret, így mindenki számára kényelmes és praktikus teret alakíthatunk ki.