Leonardo DiCaprio és Kate Winslet a Titanic című filmben

Nagyszerű filmdrámák

2014.01.09.Hírek

dráma, mint filmes műfaj elég régóta jelen van az életünkben. A komor, megrázó, általában szomorkás stílusú művek tartoznak ide, gyakran vegyítik más stílussal is, leggyakrabban a romantikával.

A filmdráma műfaj

Ide sorolható minden olyan filmművészeti alkotás, amelyben a komorság, a realitás tükröződik. A dráma általában mellőzi a giccset, sokszor realisztikus problémákat állít középpontba, karakterei a való életből merítettek. A drámákat sokszor vegyítik más stílusokkal, a legjellemzőbben a romantikával, de életrajzi drámákból is sok van. Az egyik legnehezebb vegyítés a dráma-vígjáték, ugyanis a film készítőinek a dráma komorsága és a vígjáték könnyedsége között kell ügyesen lavíroznia, és megtalálni az arany középutat.

Ismert és nagyszerű filmdrámák

Számtalan nagyszerű alkotás látott napvilágot, nagyon sok drámai mozit jutalmaztak Oscar-díjjal is. Az egyik legnagyobb vihart kavart alkotás kétségtelenül az 1997-es katasztrófafilm, a romantikus-drámai témájú Titanic volt.

Leonardo DiCaprio és Kate Winslet a Titanic című filmben

Leonardo DiCaprio és Kate Winslet a Titanic című filmben

A Tom Hanks által játszott Forrest Gumpot is a világ egyik legjobb alkotásának tartják. A film ügyesen mozog a drámaiság és a humor vonalán. Az 1988-as Esőember is számtalan díjat zsebelt be, Dustin Hoffman pedig zseniálisan alakította az autista férfit. Bizonyára sokan nem felejtik el Jack Nicholson zseniális alakítását a Száll a kakukk fészkére című drámában, vagy Anthony Hopkins és Brad Pitt párosát a Ha eljön Joe Black című extra hosszú moziban.

Nemcsak az amerikaiak tudnak nagyokat alkotni. A magyar kötődésű Szabó István film, A napfény íze is nagy vihart kavart. Az ázsiai kötődésű életrajzi-romantikus-drámai történet, az Egy gésa emlékiratai is nagy népszerűségnek örvendett annak idején. Akik a lassú, mély filmeket kedvelik, azoknak ajánlott a brit Téli vendég című történet, amely egy átlagos téli napot dolgoz fel sok szereplő felvonultatásával.