Miért használnak évek óta arcmaszkot Ázsiában?

2022.02.16.Hétköznapok

A világjárvány miatt az emberek egyik napról a másikra kénytelenek voltak arcmaszkot viselni, méghozzá megfelelően, hogy megállítsák a koronavírus terjedését. Azóta fokozatosan normalizálódott a használata, ma már a divatboltok és nagyobb márkák is gyártják.

Ez a jelenség nem új a kelet-ázsiai országokban – például Kínában, Dél-Koreában vagy Japánban -. Számukra ez tisztelet és udvariasság kérdése, nem csak arról szól, hogy megvédjék magukat, hanem arról is, hogy ne fertőzzenek meg másokat. Dél-Koreában már kiskoruktól kezdve megtanítják őket maszkot viselni, hogy ne fertőzzék meg az osztálytársaikat.

Ez a szokás Japánból indult, amikor az 1918-as influenzajárvány világszerte több mint 40 millió emberrel végzett. Egy 1923-as hatalmas tűzvész, amely sok szennyeződést hagyott a levegőben, és egy 1934-es új influenzajárvány hozzájárult ahhoz, hogy a japán közterületeken szokássá vált a maszk viselése. További járványok, világjárványok és szennyezési hullámok követték őket, megerősítve a szokást a régióban.

Télen, a hideg és az allergiás időszakokban sokat használnak arcmaszkokat, valamint azokon a napokon vagy évszakokban, amikor a légszennyezettségi mutatók magasak. A súlyos akut légúti szindróma (SARS) járvány hozzájárult ahhoz, hogy az arcmaszkok olyan országokban is a városi élet részévé váltak, mint Szingapúr és Tajvan.

Az arcmaszk, mint kiegészítő

A maszk olyannyira elterjedt Ázsiában, hogy még a popkultúra is a ruhatár részévé tette. A japán és koreai popzenekarok rajongói olyan távoli országokban, mint Ecuador, maszkot viselnek, hogy azonosuljanak bálványaikkal.

Kiegészítőként divatossá vált, több dizájner márka is elkezdett magas dizájnnal és árral rendelkező maszkokat és álarcokat készíteni, így divatos kiegészítőként kezdték használni őket.

Más emberek akkor is viselik, amikor nem sminkelnek. Ez is megérdemel egy külön pontot.

A trend nyugatra is átterjedt, és olyan énekesek is átvették, mint Billie Eilish vagy Bad Bunny. Mindketten a városi megjelenésük kiegészítőjévé tették a maszkot.