Mi lehet az oka, ha kimarad a reggeli merevedés?

2022.08.26.Hétköznapok

A reggeli erekció egy természetes jelenség, melyet minden férfi megtapasztal a pubertást követően. Érdekes kérdés persze, hogy mi okozza, és miért maradhat el. Hogy miért történik, arra sokféle feltevés van, a leggyakoribb az, hogy ez az utolsó éjszakai merevedés.

A férfiak esetében éjszaka gyakori az erekció, ami éjszaka, alvás közben spontán megtörténik, és akár 20-30 percig is tart. A reggeli erekciót is ennek a jelenségnek tulajdonítják, de számos más feltevés is létezik. Régebben úgy gondolták, hogy ez a jelenség a húgyhólyag telítettséggel van összefüggésben, de manapság inkább már az alvás REM fázisával hozzák összefüggésbe.

Megesik, hogy ez a jelenség elmarad, ez pedig sokszor pánikot okoz, hogy biztosan valami komoly baj van. A helyzet azonban az, hogy ez nem minden esetben jelent rosszat, betegséget, vagy akár szexuális teljesítőképesség beli problémát.

Mit tehetünk, hogy megoldódjon a probléma? Probléma egyáltalán?

Reggeli merevedést nem mindenki tapasztal, megijedni azonban nem feltétlen kell. Amennyiben a szexuális teljesítőképességünket ez nem befolyásolja, az ágyban változatlanul úgy teljesítünk, hogyan azt elvárjuk magunktól, akkor ez még nem ok a pánikra.

Általában a reggeli erekció elmaradását a hormonszint ingadozásával hozzák összefüggésbe. Ahogy idősödünk, a reggeli erekciók gyakorisága és időtartama csökkeni fog, de ez valójában természetes folyamat. Ha éjjel változatlanul van erekció, csak reggel marad el, akkor valószínűleg nincs nagy baj.

Ám ha éjjel is elmarad ez a jelenség, sőt, az ágyban sem teljesítünk megfelelően, akkor viszont már érdemes foglalkozni a problémával, is kivizsgáltatni, hogy mi okozza a gondot. A merevedési zavaroknak éppúgy lehet lelki oka, mint szervi, és a kezelés módját is befolyásolja, hogy milyen megoldást javasol az orvos.

Ha tehát csak néha tapasztaljuk a reggeli izgalom hiányát, ami egyébként nem befolyásolja az életünket, akkor nem kell aggódnunk, de ha rendszeres zavarról, hiányról van szó, akkor érdemes foglalkozni a problémával.