Mennyire lehet megbízni az internetes hirdetésekben?

2013.02.20.Hírek

Hirdetések ezrei lepik el minden egyes nap a világhálót. A bőséges választék miatt azonban jó, ha vannak némi fenntartásaink. Számtalan történetet lehet hallani arról, hogy egy álláshirdetés teljesen másról szólt, mint amit meghirdettek, vagy, hogy átverték az embert.

Régebben, amíg csak a papír alapú apróhirdetések voltak, radikálisan kevesebb volt az átverés, mint manapság.

Ne tévesszen meg minket a leírás. Gyakran igyekeznek jobb színben feltüntetni a valóságot a hirdetések, azokra fektetik a hangsúlyt, ami jó, és leplezik, ami rossz. Alapos megfontoltság után válasszunk lakást, házat, nézessük meg szakértőkkel is, mielőtt beruháznánk egy-egy méregdrága tételbe. Lehet, hogy a hirdetésben az áll, hogy pompás a kilátás, miközben omlik a vakolat, csak épp ezt elfelejtik közölni az emberrel.

Rengeteg hamisítvány is kering az interneten, például márkás termékek utánzatai. Ne dőljünk be annak, hogy megkaphatunk egy táskát pár ezer forintért, miközben a valós bolti ára hat számjegyű. Természetesen, ha nem zavar minket, hogy utánzatról van szó, akkor nyugodtan vásároljuk meg.

Az álláshirdetéseknél is érdemes körültekintőnek lenni, lehetőleg alaposan utánanézni a cégnek, mielőtt jelentkeznénk bárhová. A lenyomozhatatlan, ingyenes e-mail címes hirdetések nagy hányada nem az, aminek látszik. Érdemes előbb egy érdeklődő e-mailt küldeni, csak azután önéletrajzot, nehogy ellopják az adatainkat. A külföldi munkáknál különösen fontos, hogy minél több információt begyűjtsünk, de a legjobb, ha valamilyen állásközvetítőn keresztül intézzük ezt, akkor nem érhet baj minket.

Az apróhirdetési portálok nem felelnek a hirdetések tartalmáért, ezt jó, ha tudjuk. Drágább tárgyat nem érdemes előzetes megtekintés nélkül megrendelni, pláne nem előre utalni a pénzt. Elképzelhető, hogy nem azt kapjuk meg, amit rendeltünk, vagy, hogy meg sem érkezik a termék, mert a árus „elfelejtette” postázni.

Több hazai portál is van, ami kifejezetten az átverések miatt jött létre, nem árt tanulmányozni, és tanulni mások hibájából. Legyünk szemfülesek, vegyük észre az intő jeleket, és ha valamiről gyanítjuk, hogy nem az, aminek látszik, ugorjunk a következő hirdetésre.