Kiknek éri meg a privát egészségbiztosítás?

2023.06.30.Gazdaság

Az elmúlt években egyre többen érdeklődnek a privát egészségbiztosítások iránt. Ez persze érthető, hiszen sokan inkább magánrendelésre mennek az állami egészségügyi lehetőségek helyett. A magánorvost viszont nem fizeti a TB, azt nekünk kell fizetni, sokszor pedig mélyen a zsebünkbe kell nyúlunk.

Ilyenkor merül fel az egészségbiztosítások kérdése, mely segíthet abban, hogy könnyebben tudjuk állni a magánorvos szakrendelések és vizsgálatok költségeit. Érdemes kérdés persze, hogy kinek érheti meg az egészségbiztosítás megkötése?

A válasz az egészségbiztosítások fajtáiban keresendő. Egyrészt vannak egyén egészségbiztosítások magánszemélyeknek, melyek mindenki magára köt, így az adott személy veheti igénybe a szolgáltatásokat. Másrészt létezik már olyan egészségbiztosítás is, amit az adott magánszemély a háztartására, tehát a vele egy lakcímen élőkre, vagy a gyerekeire is ki tud terjeszteni.

Ezek a családi egészségbiztosítások sokszor kedvezményesebbek, mintha minden családtagra külön kötnénk egészségbiztosítást.

Meglepő lehet, de vállalatoknak és cégeknek is érdemes ebben gondolkodni?

Nem véletlen hangsúlyoztuk ki, hogy magánszemélyekre vonatkozik a fenti két egészségbiztosítás típus, ugyanis a harmadik fajta, amiről mindenképp érdemes beszélni az a céges egészségbiztosítás. Ezeket csoportos vagy vállalati egészségbiztosítás néven szokás említeni, melyet a munkáltató hoz létre az alkalmazottak számára.

Egyes esetekben még a munkavállaló családja is bevonható a biztosításba, így nem szükséges külön biztosítást kötni. Ez nagyon jó lehetőség a munkavállalók számára, hiszen így a munkahelye biztosítja számára a lehetőséget a magánorvos finanszírozására.

Érdekes kérdés persze, hogy a vállalkozásoknak ez miért is éri meg? Nos, mivel vállalkozásról van szó, és több fő kerül bevonásra, mint akár csak egy családi biztosítás esetén, a költségek lényegesen kedvezőbbek, ezzel a prémium szolgáltatással pedig a munkatársak jobban motiválhatóbbak, és lekötelezettebbek lesznek a cég iránt.

Emellett ennek segítségével azt is biztosítani lehet, hogy munkavállalók kisebb eséllyel essenek ki a munkából, hiszen a szűrések segítenek a betegségek megelőzésében.