Jó tudni, hogy a téli gumik sem tartanak örökké

2012.11.17.Hírek

Azt, hogy meddig is használható egy gumiabroncs sajnos nem mindenki tudja, sokan csak tippelgetnek vagy ismerőseiket faggatják, vagy egyáltalán nem is törődnek az abroncsok kopásával. A téli gumi vásárlás pedig előbb vagy utóbb bekövetkezik, hiszen bizonyára Önnek is fontos, hogy a téli időszakot épségben átvészelje Ön, a gépjárműve és a többi közlekedésben résztvevő.

Az abroncsok mindennapi használata során bekövetkeznek a kopások, a szerkezeti kifáradások. Az időjárási viszonyok sem tesznek túl jót az abroncsoknak, hiszen kirepedezhetnek, anyaguk megöregedhet. A hatályos jogszabályok szerint a személygépkocsik és a terepjárók esetében a gumiabroncs mélysége el kell, hogy érje az 1,6 millimétert. Vajon hogyan tudjuk ezt a legegyszerűbben leellenőrizni? Ne ijedjen meg, hiszen nem kell aprólékos gondossággal mindenhol elvégeznie az ellenőrzést, hiszen az abroncsok mindegyikén megtalálhatóak a kopásjelzők.

A TWI feliratokat több helyen is megtalálhatjuk egy abroncson. A kopásjelzőt pontosan úgy alakították ki, hogy 1,6 millimétert jelöljön, tehát ha ezt a mélységet abroncs mintázata már elhagyta, akkor időszakos a csere. A téligumi akció keretében mindig rá lehet bukkanni olyan abroncsokra, amelyek pontosan megfelelőek számunkra. Nagyon sokszor a nyári gumi akció is tartogathat számunkra meglepetéseket. A kereskedők igen sokszor még a prémium kategóriás abroncsokat is szerepeltetik akciójukban ezért ezeket is érdemes alaposan figyelemmel kísérni.

A lényeg, hogy az akciós téli és nyári gumiabroncs is tökéletesen megfelelhet az elvárásoknak, viszont nagyon fontos, hogy a megfelelő méretekben vásároljuk meg azokat. Minden gumiabroncs esetében igaz az, hogy az előírtnál mélyebb futómintázat sokkal nagyobb biztonságot is jelent. Érdemes mindig ellenőrizni az abroncsok állapotát mielőtt egy hosszabb útra indulunk, hiszen menet közben egy idegen országban sokkal nehezebb dolgunk lehet, ha az abroncsaink cserére szorulnak!