Fehér vagy egészéges mosoly – a kettő nem ugyanaz

2023.03.07.Hétköznapok

Hollywoodi mosoly – fehér, egészséges, a gazdagságot és az igényességet sugallja. Ez a mosoly pedig keresettebb, mint valaha. Régen a sztárok kiváltsága, a gazdagság szimbóluma volt, egy bizonyos réteg előjoga, azonban ma már ez nem így van.

Az esztétikai fogászati kezelések egyre szélesebb rétegek számára válnak elérhetővé. Legyen szó akár a fogfehérítésről, akár a fogszabályozásról.

Egyre többen tartják fontosnak, hogy szép, egészséges mosolyuk legyen és keresik azokat a lehetőségeket, melyeket bevethetnének ezért. Bár fogaink megjelenésének megváltoztatása fontos, de ne feledkezzünk meg mosolyunk egészségéről sem. A fehér mosoly ugyanis nem feltétlenül egészséges, és egy egészséges fogsor pedig nem feltétlenül fehér, tehát e kettő közé ne tegyünk egyenlőségjelet.

Fogfehérítés és szuvasodás

A fehér mosoly lehet egészséges is, fontos azonban megjegyezni, hogy az esztétikai fogászati technológiákkal elért fehér fogsor nem feltétlenül egészséges is. A fogfehérítés eredményeként fehér fogak még mindig hajlamosak a szuvasodásra, és az íny is hajlamos a betegségekre.

Ahogy a fehér fogak javíthatják az önbecsülésünket, úgy a fogaink elvesztésétől való szenvedés épp ellenkező hatást válthat ki. Szájüregünk egészsége nemcsak mosolyunk szempontjából fontos, hanem hihetetlenül nagy hatással van az életminőségünkre is. Fogaink egészsége mindig is fontosabb kell legyen, mint a színük. Több tanulmány is kimutatta, hogy a fogínybetegségek olyan betegségekkel állnak kapcsolatban, mint a szívbetegség, a stroke, a cukorbetegség és a demencia.

Fogaink egészsége

Az egészséges mosoly elérése pedig nem is olyan bonyolult, egyszerűen egy megfelelő otthoni szájápolási rutin és a fogorvos rendszeres felkeresése szükséges hozzá. A jó szájhigiéniás rutin része a napi kétszer két-három percig tartó fogmosás, a fogselyemmel való tisztítás, a szájvíz használata. Ezen kívül az sem árt, ha mérsékeljük a cukorfogyasztásunkat.