Eredeti parfüm vagy utánzat?

2013.04.18.Hétköznapok

Gombamód elszaporodtak az olyan cégek, amelyek olcsón árulnak az eredetihez hasonló illatokat. Kérdés az, hogy megéri pár ezer forinttal olcsóbban vásárolni utánzatokat? Gyakran olyan megtévesztő szöveget lehet olvasni, hogy eredeti parfümként árulják az utánzatokat, de ez nem igaz. Ha egy parfüm olcsó, akkor nézzünk utána, hogy valóban eredeti-e.

Az eredeti parfüm pont ugyanazon összetevőit nem használhatják fel más cégek, ezért legfeljebb ahhoz nagyon hasonló illatesszenciákat tudnak összeállítani. Mi a különbség egy eredeti és egy utánzat között? Az illat jobbára hasonló, de egyszerű üvegben árulják ezeket a termékeket. A minőségre nincs garancia, elképzelhető, hogy sokkal rövidebb ideig érezni az utánzat illatát. Természetesen mára már vannak nagyon jó minőségű utánzatok, de talán mégis érdemes inkább az eredeti minőséget választani, ha megengedhetjük magunknak.

Tény és való, hogy a vásárlási hajlandóságot nagyban befolyásolja az ár, némelyik terméknek igencsak borsos az ára. A legtöbbször a márkát és a csomagolást fizettetik meg a vásárlókkal, de egy egynéhányezer forintos illat minősége valószínűleg nem veszi fel a versenyt egy nálánál tízszer olyan drágával. A parfümökre egyébként számos akciót szoktak hirdetni, főleg a különböző ünnepek közeledtével csökken az áruk, de gyakran adnak különféle ajándékokat, például tusfürdőt, kistáskát vagy egy mini parfümöt ajándékba. Online parfüm rendelés esetén a bolti ár töredékéért is meg lehet vásárolni egy eredeti illatot.

Az, hogy a parfüm üvegcse milyen küllemű, jellemzően nem döntő tényező, bár ha ajándékba adjuk, akkor azért nem árt, ha jól néz ki a külseje is. Az utánzatok jellemzően mind ugyanolyan egyszerű üvegcsébe vannak zárva, gyakran nem is lehet őket megkülönböztetni egymástól, így hátrány, ha több is van belőle, mert csak úgy lehet őket megkülönböztetni egymástól, ha végigszagoljuk őket.

Hogy ki mennyit tud költeni parfümre, azt mindenki a saját pénztárcájához mérten tudja megállapítani. Mindenesetre elsősorban az újabb parfümök a drágábbak, a régebbi kollekció darabjait akár azon az áron is megvehetjük, amennyibe egy utánzat kerül.