Családalapítás után sem kell lemondani a hálószobai örömökről

2022.03.28.Hétköznapok

Össze lehet-e egyeztetni a gyermekvállalást a jó szexszel? Az igazság az, hogy sok pár mielőtt úgy dönt, hogy gyermeket vállal, nem gondolkodik azon, hogy ez az időszak miként befolyásolja majd a kapcsolatukat és a szexuális együttléteket.

Amikor egy pár úgy dönt, hogy szülővé válik, az életük minden szempontból 180 fokos fordulatot vesz, nem csak a családi szférában. A legszembetűnőbb a kapcsolatra fordítható idő csökkenése. Ezért normális, ha a szexuális kapcsolatok csökkenek, de nem normális, ha a gyermekvállalás a szexualitásról és a párkapcsolat élvezetéről való lemondással jár.

A nők 47%-a és a férfiak 43%-a érzi úgy, hogy a párkapcsolati szexualitásuk romlott a gyermek születése óta. Egyes jelentések szerint a nők 61%-ánál és a férfiak 30%-ánál csökken a szexuális vágy.

A megoldás sokszor fejben dől el

A gyermekvállalás előtt az első lépés az, hogy a pár nagyon is tisztában legyen azzal, hogy ez mivel jár, beszéljenek róla, fontolják meg a lehetőségeket. De mindenekelőtt arról, hogy elfogadják a változást, mivel a jó hozzáállás alapvető fontosságú lesz a későbbi problémamegoldáshoz.

Ha nincs egyensúly és csapatmunka, a két partner közül az egyik kimerül és szexuális vágy nélkül marad, vagy akár az impotenciával is megküzdhet, amire persze ma már számos orvosság létezik. Ráadásul dühös lesz, amiért nem érzi magát támogatva, és ezzel tovább gátolja az intimitás lehetőségét. A legfontosabb a beszélgetés, a gyerekek által jelentett új kötelezettségek elosztása, és annak tudatosítása, hogy melyik partner miben lesz felelős.

A párkapcsolatra szánt idő elkülönítése egy nagyon egyszerű és logikus irányelv, amelyet csak kevés pár valósít meg a gyakorlatban. Nem a szexről beszélünk, hanem arról, hogy kapcsolatot teremtsünk egymással, hogy jól érezzük magunkat, hogy képesek legyünk fenntartani a gyengédséget, hogy legyen helyünk arra, hogy kívánatosnak lássuk egymást.

Végül a beszélgetés is segíthet. Lehet, hogy nem tudjuk megvalósítani a vágyainkat, vagy nem tudjuk átélni az erotika ezen időszakát, de mindig ki tudjuk fejezni.