Amit a mixerbetonról alapvetően tudni érdemes

2023.05.12.Hétköznapok

A betont mindenki ismeri, és talán a mixerbetonról is hallottak azok, akik építkezés előtt állnak, vagy már túl is vannak rajta. A mixerbeton kicsit más mint a sima beton, és nem árt alapvetően tisztában lenni vele, hogy nem minden beton mixerbeton, vannak más betonfajták is.

Ez a fajta azonban az elmúlt években meglehetősen népszerű lett, különösen a nagyobb betonozási munkálatok elvégzése estén, így érdemes tudni, hogy mi fán terem. De melyek azok az információk, melyeket mindenképp jó, ha tudunk a mixerbetonról? A következőkben ennek járunk utána.

Három alapvető tény a mixerbetonnal kapcsolatban, amit jó, ha tudunk

A mixerbetont szokták transzportbetonnak is nevezni, így ne lepődjünk meg, ha ezzel a kifejezéssel találkozunk. Az is tény, hogy a mixerbeton is beton, tehát az összetevői ugyanazok, mint a házilag kevert betonnak, vagyis cement, víz, kavics és homok. A harmadik tény, amit szintén jó, ha tudunk, hogy a beton szilárdságát és sűrűségét a mixerbetonban található kavics és homok mérete fogja meghatározni.

Hogyan készül a mixerbeton?

A mixerbetont nem fogjuk tudni a hátunkon hazacipelni, mint a sima zsákos betont, ugyanis ez a típus betonelőállító üzemben készül, hiszen komoly minőségi követelménynek kell megfelelnie. A mixerbeton esetében is különböző minőségi osztályokat különböztetnek meg, melyek segítenek meghatározni, hogy milyen építkezési munkálatokhoz lehet őket felhasználni.

Ahhoz azonban, hogy megfelelő minőségben tudják előállítani a mixerbetont, precizitás is kell, ezért a mixerbeton adagolása és keverése automatizált folyamat az üzemekben. Természetesen az alapvető összetevőkön túl a mixerbeton különböző adalékokat is tartalmaz, amelyek arra hivatottak, hogy javítsák a beton tulajdonságait.

Miért olyan kedvelt ez a betonfajta?

Manapság a mixerbeton az egyik legnépszerűbb betontípus, hiszen bármilyen építkezési munkához felhasználható. Hasonlóan a sima betonhoz, képlékeny állapotban könnyen alakítható és simítható, viszont nem igényel betonkeverőt, a kiszállításkor gyorsan és könnyen lehet vele dolgozni.