Amire a papagájtartáshoz feltétlen szükség van

2023.08.25.Hétköznapok

Ha már elhatároztuk, hogy papagájt fogunk tartani otthon, mindenképp lényeges, hogy utána járunk annak, hogy mi mindenre lesz szüksége új házi kedvencünknek. Nem elég csak kiválasztani a legdíszesebb tollú barátot az üzletben vagy a tenyésztőnél, ennél lényegesen többre van szükség.

Ha alaposan megfontoltuk, hogy mely faj lesz számunkra ideális, jöhet a madár otthonának kialakítása. Mielőtt bármit is megvásárolnánk, érdemes helyet keresni a lakásban a kalitkának. Nem árt végiggondolni, hogy mennyire leszünk érzékenyek a hangjára, illetve, hogy hol lesz a számára a legideálisabb.

Olyan helyet célszerű választani, ami világos, de nem tűző napos, egy zug, ahol biztonságban érezheti magát. A papagájok mérete rendkívül változatos, így mindenképp figyeljünk arra, hogy kellően nagy ketrecet vásároljunk, még akkor is, ha naponta kiengedjük majd a madarat repkedni. A kalitkát érdemes minimum mell, esetleg szemmagasságba tenni, alacsonyabbra nem igazán célszerű.

A ketrec kiválasztása is fontos lépés. Kellően tágasnak kell lennie, hiszen a madár a nap nagy részében benne tartózkodik. Az is fontos, hogy ne a különleges alakú ketreceket válasszunk, mert ezek inkább kényelmetlenek a madárnak, sőt, egyes formák még akár veszélyesek is lehetnek. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű ülőrúd legyen benne.

A méretet természetesen a madár fajtája határozza meg, és persze az is, hogy hány tollas társ költözik majd bele.

A kalitkán túl, avagy mi kell még egy papagájnak

Természetesen a ketrec még önmagában nem elég szükség lesz játékokra, de eleségre és vízre is. Fontos, hogy tollas kedvencünk naponta kapjon friss vizet, és számára megfelelő eleséget. Emellett szükség lesz vitaminokra is, hogy a madár egészséges lehessen.

Érdemes ásványi tömböt is venni a kalitkába, amely egyrészt a papagájok csőrének koptatására jól, de a kalcium igényüket is kielégíti.

Mivel a papagájok nagyon játékos, vidám, kedves jószágok, játékot is érdemes tenni a kalitkába. Rengetegféle hinta, kötél, létre, és játék van már, kifejezetten papagájok számára.