A terhesség és a merevedési zavarok kapcsolata

2021.12.25.Hétköznapok

Bármilyen életmódbeli változás hatással lehet az erekcióra és válthat ki merevedési zavarokat. Ha pedig ezek az események közvetlenül kapcsolódnak a szexualitáshoz, akkor még nagyobb lehet a hatás. Ilyen esemény maga a terhesség is – írja az erectionIQ.

Minden párkapcsolat más és más, és így a terhességről sem lehet azt mondani, hogy általánosságban negatív hatással van a szexualitásra. Általánosságban azonban az igaz, hogy a gyermekvállalás sok szorongással jár, még akkor is, ha tervezett, vágyott családalapításról van szó és például nem kell aggódni a költségek miatt.

Egy nő nagyon sok változáson megy keresztül a terhesség alatt, ami befolyásolhatja a szex iránti érdeklődést, vágyat, a hormonális változások mellett pedig megjelenik a fokozott kimerültség és a fizikai kellemetlenségek is. Sok nő elutasítja ilyenkor partnerét, azonban az esetek túlnyomó többségében ez nem személyes, nem szabad így felfogni.

A férfiak is változnak ilyenkor és bár a férfiak jelentős része nagyon vonzónak találja a terhes nőket, néhány férfi azonban nehezen viseli az ilyen változásokat. Orvosi értelemben a szex biztonságos a terhesség alatt, nem fog ártani a magzatnak.

A terhesség során kialakuló merevedési zavarok hátterében szinte kivétel nélkül lelki okok állnak. Előfordulhat például nem kívánt terhesség esetén, de akkor is, amikor a férfi beleegyezik a fogantatásba, de érzelmileg nem áll készen rá. Vannak, akik valóban szeretnének családot alapítani, vagy bővíteni azt.

A férfi egyrészt szeretne jó partner lenni, de azért lehetnek fenntartásai is. A nyomás ilyenkor megnő, ami fokozhatja a stresszt, ami melegágya a merevedési zavaroknak.

Gyakori a terhességtől való félelem is, ami a férfiakban igen erősen jelen tud lenni. Ez bizalomhiányhoz is vezethet, hogy megfelelő-e, megbízható-e a fogamzásgátlás. Alapvetően fontos a bizalom az erekció létrejöttéhez, ha ez nincs, az elme mással fog foglalkozni, nem az élvezettel.