A szeretkezés gyakorisága nem minden párnál jelenti ugyanazt

2022.03.28.Hétköznapok

Ez egy gyakori kérdés, ami sok párt aggaszt, de a gyakoriság nem mindenkinél ugyanaz, és nem lehet összehasonlítani a szexuális életet a kontextus figyelembevétele nélkül.

Sokan azért keresik fel a különböző klinikákat, mert bizonytalanok vagy a szexszel kapcsolatos problémáik vannak. Az egyik legnagyobb kérdés, hogy milyen gyakran „normális” a szex. Megesik, hogy a kapcsolat kezdetén még lángol a szikra, és több a gyakorlat, majd ahogy telik az idő, ez egy kicsit elhalványul, és a kötelezettségek nem engedik meg, hogy olyan sokszor kerüljünk a takaró alá, de a normalitásról beszélni hiba.

Mi a normális számodra?

Bár a dolgok idővel változnak, ahogy az elején mondtuk, minden párnak van egy bizonyos „normalitása”. Lehet, hogy korábban például hetente egyszer csináltad, és az utóbbi időben ez a gyakoriság megváltozott. Itt kell azonosítani a problémát: történt valami, ami megváltoztatta a normális állapotot, vagy normális, hogy a gyakoriság változik? Mindkét válasz érvényes, és támpontot ad ahhoz, hogy megkérdőjelezd, mi folyik itt, és megbeszéld a partnereddel, ami elengedhetetlen.

Miért történik ez?

Több dolog is befolyásolhatja a szexuális élet gyakoriságát: az átmeneti időszakok különösen nehezek, mint például a szülői létbe, az új városba, az együttélésbe való átmenet. Több kutatás is kimutatta, hogy a szülői lét nemcsak a stressz miatt, hanem a terhesség, a szülés és a szülés utáni fizikai változások miatt is megviseli a nők szexuális életét. Éppen ezért a nők számára is segítség lehet a libidó emelése.

Természetesen, bár az átmenet fontos szerepet játszik, tagadhatatlan, hogy egyértelmű kapcsolat van az elégedettség és a kapcsolatok között. Ennek van értelme: miért akarnál szexelni a partnereddel, ha nem vagy izgatott, vagy esetleg erekciós problémákat tapasztalsz?

Elégedett vagy?

Ez a legfontosabb dolog. Tanulmányok kimutatták, hogy a minőség sokkal fontosabb, mint a mennyiség – lehet, hogy nincs sok szexuális együttléted, de ha minden egyes alkalommal kielégülsz, az sokkal fontosabb lehet.