A merevedési zavarok és az „igazi férfiak”

2022.05.09.Hétköznapok

A férfiak gyakran pornófilmeken, kulturális sztereotípiákon keresztül tanulnak a testükről és a szexről. Az ilyen filmekben szó sincs merevedési zavarokról, melyek egyes becslések szerint a férfiak egyharmadát érintik.

A merevedési zavarok hátterében többféle ok is állhat, ezért is fontos a fiatal férfiak felvilágosítása az e zavarokkal kapcsolatos orvosi tényekről. Amivel gyakran nem foglalkoznak, amikor a férfiak felkeresik az orvosukat, az a társadalomban keringő számos potenciálisan káros, mégis gyakori mítosz a péniszről és a férfiasságról.

Az egyik ilyen mítosz, hogy a merevedési zavar csak a fejben létezik. Ezzel szemben ezek a zavarok időnként olyan alapbetegségeknek a korai jelei lehetnek, mint a szklerózis multiplex vagy a szív- és érrendszeri betegségek. Olyan pszichiátriai betegségek is állhatnak a háttérben, mint a súlyos depresszió, a szorongásos zavarok vagy a bipoláris zavar. Sőt, egy tanulmány kimutatta azt is, hogy a koronavírus fertőzés után megnő az újonnan jelentkező merevedési zavarok esélye.

A Miami Egyetem egy tanulmányában arra a következtetésre jutottak, hogy ha a betegnek korábban volt Covid-19 diagnózisa, akár 20 százalékkal is magasabb lett a merevedési zavar diagnózisa, ennek oka a vírus által kiváltott sejtműködési zavar lehet.

Az is egy mítosz, hogy a merevedési zavar a férfi problémája, tehát neki egyedül kell megoldania. A férfiaknak gyakran azt tanítják, hogy ahhoz, hogy férfivá váljanak, nekik kell mindezekért a problémákért felelősséget vállalni.

Gyakran van, hogy a partnerkapcsolatban élő férfiak egyedül mennek el szexuálterapeutához, azzal a téves elképzeléssel, hogy mivel a péniszükkel van probléma, a felelősség kizárólag az övék. Sokan nem veszik figyelembe, hogy ők egy párkapcsolat részei, és a merevedési probléma gyógyításában nagy szerep hárul a társra is.

Az is csak egy mítosz, hogy a merevedési zavar csak az idősebb férfiakat érinti, a statisztikák azt mutatják, hogy egyre fiatalabbak is érintettek, az ő esetükben a háttérben általában különböző pszichiátriai diagnózisok állnak, mint a szorongás vagy a depresszió.