Ilyen típusú hőszigetelők kerüljenek a lakás egyes pontjaira

Egy lakás hőszigetelése sokkal fontosabb és összetettebb feladat, mint azt elsőre gondolnánk, ezáltal nem csak abból áll, hogy új ablakokat és külső burkolatot helyezünk el rajta.

Nyilvánvalóan összességében az utólagos szigetelés kapcsán ezek a legfontosabb lépések, de a téma sokkal összetettebb és sokrétűbb annál, hogy ennyivel elintézhessük, hiszen egy családi ház szinte összes pontjára nagyon fontos lesz megfelelő hőszigetelést tenni.

Lábazat, padló és pince

A lábazat szigetelését a legtöbb esetben a vízzel szembeni ellenállóság miatt fontos kivitelezni. Ilyen esetben a legjobb megoldás a zárt cellaszerkezettel bíró, fagyálló hőszigetelő lapok alkalmazása, de az úgynevezett formahabosított és egyben expandált hőszigetelő lapok is jó választásnak bizonyulhatnak. Ha olyan padlórészről van szó, amely a talajon fekszik, akkor kimagasló nyomószilárdsággal rendelkező, tömb- vagy formahabosított polisztirol hőszigetelést alkalmazhatunk.

A lényeg ilyen esetben a agy nyomószilárdság, hiszen a padló rendszerint nagy terhet visel el és folyamatos igénybevételnek van kitéve. Javasolt még ilyen esetekben egyébiránt az extrudált polisztirolhab, avagy az XPS lefektetése is.

Az otthon szigetelésében egy külön fejezetet is megérdemelne a pince szigetelése, ami rendszerint mindig vizes vagy nedves közeg, gyakran hajlamos a beázásra, ezáltal megfelelő szigetelése elengedhetetlen. A legnagyobb figyelmet általában a pincefalra kell fordítani. itt olyan anyagok javasoltak a leginkább hőszigeteléshez, amelyek a mechanikai védelmet is ellátják a talajnedvesség kapcsán.

Ilyenek az úgynevezett zárt cellaszerkezetű, úgynevezett extrudált hőszigetelő lapok, amelyek ebben az esetben is megállják a helyüket. A pincefödém esetében azonban ez a szigetelőanyag már nem túl jó választás! Ilyen helyekre mindig valamilyen vakolható szigetelésre van szükség, amivel kapcsolatban jó alternatíva lehet a polisztirolhab, de még jobb az üvegfátyollal bevont, szerelhető kőzet- vagy üveggyapot lap, amelyek hőszigetelés szempontjából kiváló teljesítményt nyújtanak.

Utólagos szigetelés a külső fal esetén

Egyre gyakrabban látni, hogy régebbi építésű házaknál utólagos szigetelést alkalmaznak a külső fal kapcsán. Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy amennyiben a falazóelem önmagában már megfelel a szabványnak, abban az esetben felesleges plusz egy hőszigetelő réteget felhordani rá. A külső falak homogén hőszigetelését már a speciális szigetelő falazó habarcs, esetleg a méretpontos falazóelemek használata is elősegítheti. Amennyiben a fal nem rendelkező megfelelő hőszigetelő képességekkel, az utólagos szigetelésnek akkor lehet kiemelkedő fontossága és jelentősége!

Ilyen esetekben kifejezetten nagy javulást érhetünk el a vakolt vagy burkolt hőszigetelő anyagokkal. A vakolt polisztirolhab például azért szerencsés, mert a nagyobb tömeggel rendelkező falazatok esetében kiváló páraáteresztő képességekkel bír. Választhatjuk mindemellett az úgynevezett légréteges homlokzati szigetelést is. Ilyenkor a külső vázszerkezet alá egy vastag kőzetgyapot- vagy üveggyapot hőszigetelés kerülhet. Hatékonyságában mindegyik megoldás kiváló alternatíva, így a választás hátterében leginkább anyagi, beszerezhetőségi vagy esztétikai tényezők álljanak.

Kategória: Hétköznapok