Langyos víz és mikroszálas kendő – fókuszban a tetőtéri ablakok tisztítása

2022.08.03.Hétköznapok

A gyönyörű, folt- és csíkmentes kilátás jelentősen növeli az otthoni komfortérzetünket, ezért azonban tenni is kell. Az ablaktisztítás azonban már nem tartozik a komfortos tevékenységek közé, legalábbis sokan halogatják, amíg már tényleg alig látnak ki az ablakon.

Hogy miben más a tetőtéri ablak tisztítása és hogy milyen szereket használhatunk, mire figyeljünk a takarításnál? Először is fontos, hogy ne ékszerben takarítsunk, mert a gyűrűk, karkötők megkarcolhatják az ablak felületét, károsítva azt, egyébként sem kényelmes például karkötőben ablakot tisztítani.

Nem csak az üveg a fontos

A tetőtéri ablak tisztításánál ne csak az üvegfelületről gondoskodjunk, hanem a keretek tisztításáról is. Az ablakok élettartamát is növelhetjük azzal, ha gondoskodunk a rendszeres tisztításról, ápolásról. Lehetőleg mikroszálas törlőkendővel töröljük le a port a keretekről, a tokról, ez magában tartja a port, amit így nem csak felkavarunk, hogy újra leülepedhessen. A tisztításhoz ne használjunk szemcsés vegyszert, mert ez karcolhat, károsíthatja a felületeket. A langyos víz a legjobb megoldás, mossuk le a szennyeződéseket, majd töröljük át a felületeket addig, amíg tiszta nem lesz.

Az üvegfelületek tisztításakor is használhatunk langyos vizet, de hagyományos ablaktisztító szert is. Apró trükk, ami nemcsak a tetőtéri ablakoknál vethető be, hogy az ablak egyik oldalán függőlegesen, a másikon vízszintesen haladjunk, így ha esetleg csíkos lesz a végeredmény, tudni fogjuk, hogy melyik oldalon vannak a csíkok.

Egyéb karbantartás

Ha az ablakban beépített szellőzőrés van, az abban lévő pollenszűrőt is ellenőrizzük időről időre. Ezt egyébként bármilyen mosószerrel kimoshatjuk, azonban ha már úgy látjuk, hogy porózus, akkor inkább cseréljük ki. Ha pedig már rászántuk magunkat az ablak tisztítására, akkor az árnyékolók tisztításáról se feledkezzünk meg. Ezt, ha nagyon poros, megtehetjük úgy, hogy a porszívó kárpittisztító fejével óvatosan kiporszívózzuk a rolót vagy redőnyt és a szúnyoghálót. Ezen felül pedig a redőnyöket szintén puha ronggyal vagy szivaccsal és langyos vízzel tisztíthatjuk meg. Ügyeljünk arra, hogy se a szúnyoghálót, se az árnyékolókat ne dörzsöljük.