A tolókapu előnyei és hátrányai

2013.04.22.Hétköznapok

Manapság egyre többen invesztálnak be motorikusan működő kapurendszerbe, hiszen kényelmes, megbízható, modern, a kezelése pedig roppant egyszerű. Az elektromos kapuk két legnagyobb típusa a toló az úszó kapu. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is, így érdemes körültekintően utánanézni, hogy a lehető legjobbat válasszuk ki.

A tolókapuk előnyei

A tolókapu vízszintesen egy beton alapra vagy alapban rögzített sínen, görgők segítségével mozog. A kapu szárnya a kerítéssel párhuzamosan mozog. Egy egyszerű távirányító segítségével nyithatjuk és zárhatjuk. Legnagyobb előnye, hogy helytakarékos, az úszókapuhoz képest sokkal kevesebb helyet foglal. Ez azok számára a legelőnyösebb, akik keskeny kerttel rendelkeznek. A rendszernek nincs szüksége merőlegesen helyre, így akár tárolók, melléképületek is lehetnek a közvetlen közelében, nem okoz problémát. A kapumozgatók alacsonyabb áron vásárolhatóak meg, mint a kétszárnyú változatoké. A kedvező ára miatt is sokan választják ezt a megoldást, az egyszerűbb elemek miatt kerül kevesebbe.

A tolókapuk hátrányai

A kis helyigény és a kedvező ár miatt vonzó lehet ez a kaputípus, de sajnos az előnyök mellett sok hátránya is van. A sín és a látványos görgők nem túl esztétikusak. Lehetőség van süllyeszteni, de ez plusz kiadással jár. Mivel a görgők közvetlenül érintkeznek a talajjal, ezért megtapadhat rajtuk a szennyeződés, a sín miatt vízelvezetési problémák is előfordulhatnak. A görgőket érő víztől, sártól és más szennyeződésektől rendszeresen meg kell szabadítani. A téli időszakban különösen fontos a karbantartása, elfagyhatnak, így pedig nem biztos, hogy megbízhatóan tud csukódni és záródni a szárny.

Azok számára jó választás a tolókapu, akik nem túl széles kerttel rendelkeznek, és minden helyet be kell osztani. Akiknek nem okoz különösebb problémát a kapu karbantartása, szintén választhatják ezt a változatot is. A kedvező ár is egy fontos szempont, akik nem szeretnének sok pénzt kiadni érte, jó választás lehet.