A szélvédő biztonsági funkciói

2013.04.01.Hétköznapok

A vezető- vagy anyósülésen ülve, és az ablakon keresztül az elhaladó tájban gyönyörködve talán nem jut eszünkbe, hogy az autó szélvédőjének sokkal fontosabb szerepe is van annál, amint hogy biztosítja a tökéletes kilátást.

Hiszen egyrészt megvédi a vezetőt és utasait az ellenszéltől, az esőtől és a becsapódó tárgyaktól – az első autóknak még nem volt üvege, így a vezetők ezek ellen csak egy pilótaszemüveggel védekezhettek. Másrészt pedig, baleset esetén a kinyíló légzsák csak az üvegnek nekifeszülve tudja ellátni a feladatát, azaz megakadályozni, hogy az utas nekicsapódjon a műszerfalnak vagy az előtte lévő ülésnek, és komoly sérüléseket szenvedjen, esetleg kirepüljön a gépkocsiból.

A modern, két réteg edzett üvegből készült, a rétegek között egy átlátszó fóliával ellátott autóüvegek ütközés esetén szilánkosra törnek, ám ezek a szilánkok nem válnak el egymástól, így a sérülés esélye jóval kisebb, mint a régi, egyszerű ablaküvegek alkalmazása esetén.

Természetesen a szélvédő csak akkor töltheti be a fentiekben bemutatott, fontos biztonsági funkcióit, ha tökéletes állapotban van. A sérült, törött, karcos szélvédő nem csak esztétikai probléma. A megrepedt autóüveget egy nekicsapódó ág könnyen betörheti, és előfordulhat, hogy ütközés esetén nem tudja megtartani a légzsákot, így az nem védi meg az utast a komolyabb sérülésektől.

Ezért, ha a sérült szélvédő javíttatása valamiért nem lehetséges, feltétlenül autóüveg-cserére van szükség. Fontos, hogy az új autóüveget hozzáértő tegye fel, hiszen csak a szakszerű beépítés és jó szakemberek garantálják, hogy az autóüveg-cserével megkapjuk a kellő biztonságot.