A ruhák bolyhosodásának megakadályozása

2022.01.18.Hétköznapok

A szintetikus szövetek hajlamosabbak arra, hogy bosszantó bolyhok jelenjenek meg rajtuk. Az idő múlásával és a mosógép segítségével a ruhák megkapják azokat a bosszantó göböket, amelyek miatt öregnek és kopottnak tűnnek majd.

Ez azért van, mert idővel a levetett szálak a szövetben maradnak, és ezeket a kis bolyhokat alkotják, míg a természetes szöveteknél a szálak hajlamosak kihullani.

Honnan tudjuk, hogy melyik ruhán lesznek bolyhok?

Ha tudni akarjuk, hogy egy ruhadarabon rövid időn belül lesznek-e ilyen csúnya golyók, akkor megnézhetjük a címkét, hogy milyen anyagokból áll. Minél jobban keveredik a szövet, annál inkább hajlamos a göbösödésre.

Ideális esetben a bolyhok elkerülése érdekében a ruhadarabnak 100%-ban egyetlen anyagból kell készülnie, bár a 90-10 arány is elfogadható. Ezenkívül fontos tudni, hogy a poliészter egy szövetkeverék, tehát hamarabb megjelennek rajta a golyócskák.

Hogyan csökkenthető a megjelenésük?

Bár ez nem mindig lehetséges, jó trükk, ha a ruhadarabokat a mosógépbe helyezéskor anyag szerint különválasztjuk, és különböző anyagú zsákokat használunk. Ha ez lehetetlen, akkor próbáljuk meg a ruhadarabokat kifordítva a mosógépbe helyezni, hogy minél később dörzsölődjön ki a „jó” fele.

A gyapjú esetében van egy házi trükk, amely abból áll, hogy a ruhadarabokat viselés előtt légmentesen záródó zacskóba kell tenni, majd be a fagyasztóba. Ha kivesszük őket, majd hagyjuk kiolvadni, akkor sokkal később fognak megjelenni a bolyhocskák.

Mi a teendő, ha már megjelentek?

Ha az elkerülhetetlen már megtörtént, és megoldást keresünk a ruhánk megmentésére, íme néhány javaslat. Egyes üzletekben olyan gépeket árulnak, amivel könnyen el tudjuk távolítani a csomókat. Ha nem bízunk bennük, választhatunk házi trükköt is, például ragasztószalagot. Helyezzünk egy darab ragasztószalagot az érintett területekre, majd egyetlen mozdulattal tépjük le. Mások a borotvára esküdnek, de akár egy öngyújtóval is megpróbálhatjuk eltüntetni.