Mi az a mikroszkópos gyökérkezelés?!

A sokféle fogorvosi és szájsebészeti kezelések közül talán a fogtömés, a foghúzás és a fogszabályozás a legismertebb, pedig számtalan probléma esetén kereshetjük fel a szakértő orvosokat, akik a legkülönbözőbb módszerekkel segítenek visszaállítani a szánkban az egészséges állapotot.

Ilyen fontos beavatkozás például a mikroszkópos gyökérkezelés is, amelyről csak a legritkább esetben találkozunk. Még ha volt is gyökérkezelésben részünk, akkor sem biztos, hogy ezt a speciális fajtáját hajtották végre rajtunk.

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

A fogak belsejében, a zománc és a dentin alatt, egészen mélyen található az úgynevezett fogbél vagy más néven pulpa, amit az erek és az idegek töltenek ki. Amikor egy fogunk kilyukad és a szuvasodás már túl mélyre hatol, akkor ez a fogbél is begyulladhat és ekkor a fogunk elhal. Ahhoz, hogy ezt a problémát helyre állítsuk, ezt az elhalt szövetet és az ott felgyülemlő baktériumokat el kell távolítani. Ez a folyamat pedig nem más mint maga a gyökérkezelés, amellyel elérhető, hogy a problémás fog újra panaszmentessé váljon.

Mikroszkóppal a tökéletes eredményért

A gyökérkezelés a páciens számára megkönnyebbülést hoz, mivel a fogbél elhalása igen fájdalmas tünetekkel jár. A művelet precizitásában a mikroszkópos eljárás segít, amellyel még nagyobb hatékonyság és pontosság érhető el. Sok esetben több alkalomra is szükség van a végleges gyógyulásig, ezért első alkalommal csak a csatornák fertőzött tartalmát távolítják el, majd fertőtlenítő szereket juttatnak a fog belsejébe a kitágított csatornákon keresztül. Az igen apró méretek miatt van szükség a mikroszkópra, hiszen ezek szabad szemmel szinte láthatatlanok, a milliméter tört részében mérhetőek.

A mikroszkóp segítségével a doktorok akár 20x-os nagyításban is képesek végezni a műveletet, amely segít megőrizni a fogagyagot és megelőzni a további komplikációkat. A tiszta gyökércsatornákat végül 2-3 kezelés után egy gumiszerű anyaggal tömik meg és zárják le. A mikroszkóp nélkül végzett, régi gyökérkezelések sok esetben a későbbiekben problémát okoztak, ám ezzel az új módszerrel garantáltan meggyógyulhatnak fogaink.