Hulladékhasznosítás napjainkban

A hulladékok hasznosítása már nagyon régóta jellemző a társadalomra. A hulladékok típusait meg kell különböztetnünk egymástól, ezek lehetnek termelési, települési vagy veszélyes hulladékok. Amennyiben a hulladék a továbbiakban nem használható fel, lehetőség van egy másik termék előállításához felhasználni hulladékaprító gépek segítségével.

A mindennapi élet során keletkező felesleges hulladékokat lehetőségünk van saját magunknak is szelektálni, és nem ömlesztve kidobni a szemetesbe. Manapság már szinte minden városrészben található szelektív hulladékgyűjtő, vagy akár az otthonunkban is lehetőségünk van egyből különválogatni a műanyagokat, a papírt, az üveget vagy a fémdobozokat. Ezeket a szétválogatott hulladékokat ezután elszállítják és újrahasznosítják. Sokszor láthatunk üzletekben, hogy pl. a papírtáskára ráírják, hogy újrahasznosított papírból készült, de a szemfülesek akár néhány postaládában bedobott szórólapon is megláthatja ezeket a feliratokat.

A hulladékok újrafeldolgozásából sok előny származik, például nem terheli meg annyira a környezetet, csökken a fertőzésveszély, csökkenti a nyersanyagok kitermelését, és energiát spórolhatunk vele. Emellett csökken az elszállítandó termékek térfogata, és a szeméttelepek helyigénye is.

Hogyan hasznosítják újra a kidobott szemetünket? A fémeket újraolvaszthatják, vagy a kohászatban hasznosíthatják, a papírokat felhasználhatják a mezőgazdaságban, papíriparban (ahogyan a textilt is), de akár az építőiparban is. A műanyagokat fröccsöntéshez, extrudáláshoz vagy sajtoláshoz lehet használni, vagy hagyják természetesen vagy mesterségesen lebomlani. Sok üveget lehetőség van visszaváltani, így nem szükséges újat előállítani. Az üveghulladékot fel lehet használni az építőiparban és az üvegiparban is. A gumihulladékból lehetőség van gumiabroncsokat felújítani, vagy gumiőrleményeket készíteni. A bőr kiváló talajjavító, de belőle előállítható fehérjetartalmú takarmánytáp is.

Az elszállított hulladékok fizikai és kémiai összetevőjét is megváltoztatják, hogy többféle módon is újra lehessen hasznosítani. Először aprítják, majd rostálják az anyagokat. Amennyiben méretváltozást szeretnének elérni, akkor tömöríthetik vagy darabolhatják a szemetet, majd eltávolítják a szennyeződéseket a hulladékról. A hulladékfeldolgozás legfontosabb folyamatai a komposztálás (szilárd és iszapszerű anyagok lebontásához szükséges eljárás), biogáz előállítás, és az enzimes fermentáció (szerves anyagok lebontásához szükséges eljárás).

Forrás: bestmachinery.hu