Hogyan javítják a horpadásokat?

Sokan hajlamosak kétségbe esni abban az esetben, ha valamilyen kisebb vagy nagyobb baleset folytán, esetleg a parkolóba visszatérve úgy találják meg autójukat, hogy azon valamilyen horpadás, esetleg karcolás keletkezett. Aggodalomra a legtöbb esetben szerencsére semmi ok, hiszen a kisebb sérülések javításához ma már olyan eszközök és felszerelések állnak a javítóműhelyek rendelkezésére, amelyek megdöbbentik az átlagos autótulajdonosokat.

Nem kell mindig kalapálni és hegeszteni

Akinek korábban még nem volt dolga horpadásokkal és karcolásokkal az autó karosszériáján, az hajlamos úgy gondolni, hogy ezek javítása a legtöbb esetben csak úgy történhet, hogy a javítómester előveszi a flexet, a kalapácsot és a hegesztőt, majd a sérült karosszériaelemet barbár módszerekkel távolítja el. Nyilván ez is egy alternatíva, ami évtizedekkel ezelőtt működött is, ma azonban már a kisebb sérülések esetén soha nem alkalmazzák, legfeljebb az erősen korrodálódott, avagy a rozsdától kilyukadt felületek orvoslása esetében.

Ma már szinte sajnos teljesen általános, hogy hiába vigyázunk autónkra, ha nem képes a levegőben közlekedni, illetve nem parkolunk vele mindig olyan helyre, ami az áruház bejáratától a legtávolabb esik, akkor szinte elkerülhetetlen, hogy ne nyissák neki az ajtót, vagy ne tolják neki a bevásárlókocsit. Nyilván ezek nem olyan hibák, amelyek ellehetetlenítik az autót a használatban, ellenben egy-egy horpadás például rendkívül idegesítő lehet esztétikailag.

Ma azonban már szerencsére van megoldás arra, hogy az ilyen problémákat egyrészt nagyon gyorsan, szinte perceken belül, másrészt olcsón javíttassuk, egy ügyes kezű mester ugyanis képes akár eredeti állapotára is visszaállítani a horpadást – ha az nem túl mély és a festés, valamint a fényezés sem sérült.

Hogyan javítják a horpadásokat?

Hogyan javítják a horpadásokat?

Horpadásjavítás gyorsan, fényezés és festés nélkül

Noha sokan el sem tudják képzelni, hogy miként lehet a horpadásokat úgy javítani, hogy az meg se látszódjon, azonban ha meg is ismerik a módját, akkor sem hiszik el, hogy ilyen „egyszerűen” működhet a dolog. Márpedig így van! A lényeg, hogy legyen egy ügyes kezű javítómester, aki először megtisztítja, zsírtalanítja az egész felületet, majd speciális, direkt erre a célra kifejlesztett vákuumos öntapadó tappancsokat tesz a horpadás megfelelő pontjaira – néha ragasztó segítségével. Amennyiben ezek megtapadtak a helyükön, egy erre szakosított célszerszámmal a horpadás már könnyedén kihúzható, azonban a művelet itt még nem ért véget, hiszen az esetek többségében ilyenkor már látható a sérülés, sőt a mélyebb, nagyobb felületű problémák esetében többször is el kell végezni ezt a folyamatot – kisebb-nagyobb tappancsokkal –, hogy a végeredmény elfogadható legyen.

A horpadás úgy tüntethető el maximálisan, ha azt a felülettől jobban kihúzzák, vagyis félkész állapotban a sérülés kidudorodik. Ezt követően egy kis kalapáccsal – ami természetesen nem hagy nyomott a felületen – apró kopogtatással a javítómester szépen alakra formálja a felületet, és néhány perc után, esetenként finomcsiszolás és újrapolírozás társaságában újra olyan lesz a karosszéria sérült része, mint korábban.

Kategória: Szolgáltatás