Fűtés klímával – olcsóbb, mint gondolná!

A klímaberendezések kapcsán az emberek jelentős többségének mindig a hűtés jut az eszébe, holott a mai klímák jelentős többsége már nem csak hűteni, hanem fűteni is tud, ebből kifolyólag egyre többen gondolkoznak el azon, hogy vagy teljes egészében, vagy csak kiegészítés gyanánt, de átállnak erre a fűtési módszerre. Hogy megéri-e?

Olcsóbb, mint a gáz

A klímás fűtésre egyre kevesebben néznek ferde szemmel, hiszen gazdaságosságuk miatt nagyon sok helyen, egyelőre még csak főleg közösségi környezetben – például irodákban – átvették a fűtés szerepét, mert gazdaságosabbak és költséghatékonyabbak, mint például a gáz. A plázákban ma már például szinte csak klímával fűtenek, és bár itthon még mindig a gáz, valamint a fa alapú rendszerek a legelterjedtebbek, összességében egyre nagyobb teret hódítanak maguknak a fűtés szempontjából a klímák is.

Szereltesse fel időben klímáját: simonhutes.hu

Hogy miként lehet olcsóbb a klímás fűtés a gáznál? Nagyon egyszerűen, ehhez azonban ismerni kell a klímák működési elvét fűtéskor, ami lényegében a hűtéshez képest egy teljesen fordított folyamat. Ha ugyanis melegíteni szeretnénk egy klímával, akkor a hűvös levegőt a klíma a külvilág felé áramoltatja, lényegében kiszívja a szobából, és miközben a folyamat meleg levegő termelésével jár, azt meghagyja a helyiségben.

Tény és való, hogy nem minden klíma alkalmas minden időszakban fűtésre, ezáltal például a hagyományos ki- bekapcsolós rendszerek csak a tavaszi és az őszi időszakban, valamint enyhébb teleken tűnnek kiváló választásnak, miközben az inverteres gépek már akkor is használhatók erre, ha odakint kemény és tartós mínuszok repkednek. A számítás kedvéért, egy erősebb inverteres klíma képes 1kW elektromos áramból akár 4-5kW-nyi fűtési energiát produkálni, ezáltal az A+ energiatakarékos osztályba tartozva sokkal gazdaságosabbak, mint a gáz.

A klímával való fűtés előnyei

Noha sokan ódzkodnak tőle, a klímával való fűtésnek rengeteg előnye van, így például műs fűtési módszerhez képest sokkal költséghatékonyabb a működtetése, és a beruházási költség is sokkal olcsóbb, mintha például bármilyen más központi fűtési rendszert alakítanánk ki egy lakásban. Nem csak fűtésre, hanem mindig hűtésre is használhatók, így a legmelegebb nyári időszakban képesek hűvösen tartani otthonunkat. A szervizelés és a karbantartás szempontjából ugyan a költség nem különbözik például a gázfűtéshez képest, de az üteme sokkal gyorsabb. A klímás fűtés minden más fűtési módszerhez mérten gyorsabban teremt meleget a lakásban, így a bekapcsolás után azonnal érezhetjük hatását.

Míg ugyanis a fatüzelésű központi fűtés vagy a gázzal üzemelő radiátorok a bekapcsolásukat követően gyakran csak 1-2 órával melegítik át az egész lakást, a klímás fűtés képes arra, hogy a bekapcsolást követően néhány perccel átkeringesse az otthon levegőjét, így a hideget kitakarítva, kellemes meleggel árasztja el a környezetet. Mindezt ráadásul olcsóbban, hiszen ugyanezt csak úgy érhetnénk el gázfűtéssel, ha egész nap változatlanul fűtenénk, ami óriási költséget jelent egy háztartás számára.

Kategória: Szolgáltatás