Airsaver: új alternatíva az ipari mérőgépek sűrített levegő fogyasztásának csökkentésére

Az iparban járatosak bizonyára tisztában vannak azzal, hogy a sűrített levegő a gyártási folyamatok során az egyik legjelentősebb költség, hiszen az ipari mérőgépek jelentős többségének működéséhez ez elengedhetetlen. A Zeiss csapata által bemutatott és egyben szabadalmaztatott Airsaver névre keresztelt újdonsággal azonban a jövőben alapjaitól változhat meg ez a vélekedés, hiszen az új technológia drasztikusan csökkentheti a mérőgépek sűrített levegő fogyasztását.

Az Airsaver működési elve

Kevesen tudják, de példának okáért egy átlagos német vállalkozás esetében egy köbméternyi sűrített levegő ára átlagosan 8 cent körül mozog, és az ár annak függvényében változhat – pozitív és negatív irányba egyaránt –, hogy milyen kompresszor van használatban, milyen magas az üzemi nyomás és többek között mekkora a rendszer maga. Az iparban már évek óta szorgalmaznak szemléletváltozást ezen a téren, de a Zeiss volt az első, aki egy olyan használható ötlettel tudott előállni, ami nem befolyásolja negatívan az ipari mérőműszerek teljesítményét.

Habár a Zeiss mérőgépei már alapesetben sokkal kevesebb sűrített levegőt használtak fel, mint a rivális gyártók termékei, de a cég által kidolgozott Airsaver funkciónak most drasztikus változás következhet be az iparban. Az újdonság lényegét egy olyan szoftver adja, amely egy 5×10 centiméteres elektronikus vezérlőszekrényen keresztül képes automatizált formában irányítani a mérőgépen belül megtalálható sűrített levegő csapjának nyitását és zárását.

Az Airsaver tehát lényegében leveszi a mérőről a döntés terhét azzal kapcsolatban, hogy éppen akkor megéri-e lekapcsolni a mérőműszer kapcsán a sűrített levegő ellátását vagy sem. Az eszköz ugyanis képes érzékelni, hogy mióta nincs használatban a műszer, és egy bizonyos időn túl lekapcsolja a levegőt anélkül, hogy magát a mérőgépet lekapcsolná, így a gép annak ellenére is pontos lenne, hogy a sűrített levegő ellátása kvázi megszakad.

Már évek óta várjuk a szemléletváltást

A Zeiss elsőként 2013-ban mutatta be az Airsaver funkciót, ám akkor még egy külön, opcionálisan megvásárolható modulként. Azóta a cég több ipari mérőgépe is szériatartozékként használja és tartalmazza, így a fentiekben leírt technológia révén nem csak a költségeket csökkenti drasztikus módon, hanem ezen túlmenően környezetünket is kíméli. A gyártó természetesen mindezt már számszerűsítette is, ennek megfelelően egy átlagos vállalat az ipari mérőműszer használatának függvényében akár 1800 és 3700 euro közötti költségcsökkenést is elkönyvelhet.

A megtakarítás mértéke természetesen mindig annak a függvénye, hogy a mérőgépet milyen gyakorisággal, illetve milyen körülmények között üzemeltetjük, ergo hány műszakban, milyen kompresszorral és így tovább. Az új technológiát már alkalmazó Carl Zeiss Industrielle Messtechnik GmbH jelentései szerint 40-60 mérőgép üzemeltetése mellett az Airsaver modullal ők évente nagyjából 150 ezer eurós megtakarítással tudnak számolni.

Kategória: Szolgáltatás