Mit tegyünk ha megsüllyedt a sír?

Az új síroknál már egyre kevesebbszer következik be ez a jelenség, köszönhetően a sírkészítésben is érvényesülő technológiai haladásoknak. Viszont a több éves, évtizedes síroknál a mai napig gyakran felmerülő problémát okoz a sír megsüllyedése.

Legtöbbször akkor találkozunk ezzel a gonddal, amikor nem volt a talaj megfelelően előkészítve, illetve a szertartás után nem hagytak elég időt a talaj igazodásának. Évtizedek múltán az alap megsüllyedése a leggondosabb munka ellenére is előfordulhat, hiszen a természet a legnagyobb úr és a föld bármikor megindulhat a sír alatt. A többmázsás tömeg összepréseli az alatta levő földet, ez még nem is lenne baj. A probléma abból fakad, hogy ezt nem egyenletesen teszi, és ezért a sírkő megbillen, rosszabb esetben szét is esik. Valószínűleg mindannyian látunk már oldalára süllyedt síremléket.

Nagy segítség lehet, ha temetés után több hónapot, esetleg egy évet is várunk a sírkő elkészíttetésével. Hiába gondoljuk úgy, hogy szerettünk előtti tisztelet jele ha minél előbb elkészítjük a sírkövet, mégis érdemes várni. Hiszen a szertartás előtt a föld ki lett ásva, aztán vissza lett temetve. Idő kell a természetes süllyedés és az igazodás folyamatához. Egy esős, őszi időszakban ez korábban bekövetkezik. Ettől függetlenül a sír készítését minden esetben meg kell, hogy előzze a mesterséges talajtömörítés is. A betonáthidaló gerendák is növelik a sír alapjának stabilitását, ám megesik, hogy még ez sem elég.

Mit tegyünk, ha csak pár centis a mozgás?

Ahol lehetőség van, ott helyszíni /vasbetonkoszorú/ alapot készítenek, mert a későbbiekben az esetlegesen előforduló földmozgásoknak ez a módszer áll leginkább ellen. Ha mégis úgy látjuk a sírkő akár csak pár centimétert is elmozdult érdemes már akkor erre a területre specializálódott szakemberektől tanácsot kérni. Gyakran előfordul, hogy nem fordítunk elég figyelmet egy kisebb süllyedésnek. Ilyenkor egy nagyobb eső kimoshatja a síremlék földjét, ezzel akár el is dőlhetnek a kő elemek. Legrosszabb esetben kő lapok ekkor összekoccannak, elrepedhetnek, eltörnek. Tehát semmiképp nem érdemes kivárni ezt a balesetet.

Forrás: sirkomester.hu

Kategória: Nincs kategorizálva