Varsó és Prága is drágább az ingatlanok tekintetében, mint Budapest

Az ingatlanpiac a gazdasági válság hatására óriási átalakuláson esett át, aminek következtében Magyarországon nem csak megragadtak, inkább csökkenésnek indultak az ingatlanárak, ami egyre nagyobb szakadékot generál a külföldi helyzethez képest. Mindez megmutatkozik a szegmens minden területén, így nem csak az általános lakóházak vagy a luxuslakások, hanem például az irodák tekintetében is, hiszen például a világon a legdrágább londoni irodabérleti díjakhoz mérten a magyar fővárosban a vállalatok, vagy akár a magánszemélyek nyolcszor olcsóbban juthatnak hozzá irodához.

Óriási a különbség kelet és nyugat között

Noha a rendszerváltás már idestova negyed évszázada volt, az árak tekintetében még mindig óriási a különbség a nyugati és a keleti ingatlanok között, ami tökéletesen megmutatkozik az irodaárak tekintetében is, hiszen Londonban például nyolcszor annyiba kerül egy irodaépület bérlése, mint Magyarország fővárosában. Számokkal kifejezve, a CBRE ingatlan tanácsadó legfrissebb – és egyébiránt megszokott – éves felmérése szerint a londoni West Endben évente közel 3 ezer dollárba kerül, egy iroda négyzetméterenkénti éves bérleti díja, amiért hazánkban már kis híján egy komplett irodát bérelhetnek maguknak az ügyfelek.

Az eredmények alapján ugyanis Budapesten egészen pontosan 366 dollárt kell fizetni egy a londonihoz hasonló környéken fekvő, és felszereléssel rendelkező iroda négyzetméteréért, vagyis nyolcszor kevesebbet, ami óriási differenciálnak tekinthető. A világon egyébiránt szinte egyetlen fejlődő országban sem ilyen alacsonyak az árak, mint nálunk, de az élbolyban még nagyobb a küzdelem, hiszen például Hongkongban ugyanilyen feltételek mellett 2700 dollárt kell fizetni egy iroda négyzetméteréért bérleti költségként, míg Peking több régiójában is 2000-2200 dollárba kerül a bérleti díj.

Közép-Európa a sor végén

A legfrissebb felmérés szerint ezekhez az összegekhez mérten Közép-Európa igencsak elmaradottnak tekinthető, noha vannak olyan régiók itt is, amelyek például sokkal jobban állnak a bérleti díj mértékének tekintetében, mint hazánk. Példának okáért Varsóban 477 dollárnak megfelelő összegbe kerül egy iroda bérlése négyzetméterenként, de még Prágában is 400 dollár felett van a négyzetméterenkénti ár, amihez képest a hazai 366 dolláros összeg nagyon alacsony.

Részint megnyugtató ugyanakkor, hogy a sort még ennek ellenére sem mi zártjuk, hiszen északi és keleti szomszédjaink, ha nem is sokkal, de rosszabbul állnak ezen a téren. Pozsonyban például 347 dollárba kerül egy irodaingatlan négyzetméteri ára, míg a sor végén Románia fővárosa, Bukarest áll, ahol 320 dollárt kérnek el egy jól felszerelt, nyugatnak is megfelelő iroda áráért.

Hasonlóan rossz a helyzet, ha nem rosszabb, ha a luxuslakások értékét vizsgáljuk, hiszen míg Londonban például egy prémium minősítésű ingatlan négyzetméterenkénti ára 8,6 millió forintba kerül, addig Magyarországon, Budapest legjobb kerületeiben ugyanez az ár alig éri el a 700 ezer forintot.

Kategória: Hitel és Pénzügy