Újra lendületben a magyar építőipar

Az utóbbi években egyre-másra érkeztek a rémhírek azzal kapcsolatban, hogy a magyar építőipar milyen rossz helyzetben van, és rövidtávon nem is várható fellendülés. Tény és való, hogy a gazdasági válság hatására Magyarországon a legtöbb iparág, de főleg az ingatlan-szegmens óriási változásokon esett át, és már csak árnyéka önmagának, azonban már tavaly is voltak olyan előjelek, amelyek azt vetítették előre, hogy 2015-ben talán pozitív irányú változás következhet be ezen a téren.

Jól indult a január

Noha a teljes fellendülésre vélhetően még nagyon sokat kell várni, hiszen a gazdaság helyreállítása nem csak globálisan, regionálisan és országosan is rendkívül kemény feladat, de a 2015-ös esztendő eddig nagyon jó előjelekkel indult meg. Mindezt mi sem bizonyítja jobban más, mint a KSH legutóbbi adatai, akik arról számoltak be, hogy a tavaly decemberi rémhírek, illetve az ideiglenes megtorpanás után januárban ismét növekedést tudott produkálni az építőipar teljesítménye.

Természetesen ne is számítsunk olyan elképesztő mértékű növekedésre, mint amit a recesszió előtt tapasztaltunk, az eredmények is messze elmaradnak az akkori átlagtól, ellenben a decemberi negatív hangulat után idén januárban 6,7 százalékkal több épület nőtt ki a földből, mint egy évvel korábban, de az egyéb építmények tekintetében is több mint 10 százalékos növekedést tapasztalt a Központi Statisztikai Hivatal. Az összesített adatok alapján az egy évvel korábbi adatokhoz képest az építőipar termelésének volumene több mint 8 százalékos emelkedést mutatott, ami annak ellenére is pozitív változás, hogy tavaly még kiemelkedően rossz helyzetben volt a hazai építőipar.

Csökkenés után

A januári növekedés a KSH szerint azért is különösen nagy pozitívum, mert közvetlenül a január előtti időszakban négy hónapon át ismét lejtmenetben volt a hazai ingatlanipar az építkezések számát tekintve. A háttérben természetesen gazdasági folyamatok is állnak, ezáltal a hivatal úgy véli, hogy a jelenleg tapasztalt hirtelen, és igencsak jelentős mértékű növekedés olyan tényezőknek köszönhető, mint az alaposan megindult útépítési- és vasút-felújítási munkálatok, valamint a különféle közműfejlesztések, amelyek hiányában vélhetően a növekedés mindössze 1-2 százalék lett volna, amit természetesen szintén pozitívumként könyvelt volna el az ipar.

Mint ismert, 2014 decemberében a magyar építőipar termelésének az emelkedése várhatóan megtorpant, méghozzá összességében 21 havi töretlen, ámde minimális emelkedés után. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy az emelkedés mintegy 2,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábban mért értékektől, miközben a felépült építmények mennyisége is közel 5 százalékos visszaesést produkált. Mindeközben az egyéb épületek is csak 1,2 százalékos növekedést mutattak, ami 2013 februárja óta a legszerényebb emelkedés volt a hazai építőiparban.

Kategória: Hitel és Pénzügy