Nem ingyen hitel a nulla százalékos hitel!

A nulla százalékos hitel kapcsán nagyon sokan téves információkat rögzítenek magukban, ebből kifolyólag például rengetegen nincsenek tisztában azzal, hogy az ilyen kölcsönök nem ingyenesen, avagy nem azt jelenti a 0 százalék, hogy az adott hitelnek nincsenek költségei.

A nulla százalékos hitelek – természetesen célzottan – rendszerint a nyári és a téli szezon idején bukkannak fel mindenfelé, amikor az emberek nyaralni vágynak, illetve karácsonyra készülődnek. Sokan be is ugranak a hirtelen jött jó ötletnek, azonban csak kevesen gondolják át, hogy mikor járnak jobban, ha megveszik a nulla százalékos THM-mel hirdetett terméket, vagy inkább személyi kölcsönt vesznek fel.

A nulla százalékos hitelnek is vannak költségei!

A legnagyobb tévhit a témában, hogy a nulla százalékos hitelnek nincsenek költségei. Noha kamata valóban nincs, de egyéb költségeket annál inkább, így hiába hirdetik ilyen hangzatos formában, ebben az esetben is lesz például egyszeri kezelési költség, hitelfedezeti biztosítás, számlavezetési díj és csoportos beszedési díj is. Noha összeghatártól is függ, de az ingyenesnek vélt hitel ezen a téren akár 10-15 százaléknyi kamatot is jelent. A nulla százalékos hitelek ugyanis kiskapus kölcsönök, vagyis vannak feltételei, amelyeket be kell tartanunk ahhoz – természetesen egy kevéske pénz kifizetését követően –, hogy élhessünk ezzel a jól csengő és hangzó lehetőséggel.

Nem ingyen hitel a nulla százalékos hitel!

Nem ingyen hitel a nulla százalékos hitel!

Hogy milyen feltételekről is van szó? Példának okáért arról, hogy az ilyen kölcsönhöz rendszerint mindig új számlát kell nyitni, és azt legalább a hitel futamideje alatt fenntartani, ezen túl az átutalást kizárólag csoportos beszedési megbízással lehet teljesíteni, ha pedig olyan a hitelszerződés, akkor a kölcsön soha nem zárul le automatikusan, a hitelkeretünk tehát a későbbiekben is megmarad. Amit tudni kell tehát ezek után, hogy amennyiben nincsenek akciók egy boltban, akkor az áruhitelek a nulla százalékos THM ellenére is kimondottan drága kölcsönöknek nevezhetők. Főként emiatt is egyre gyakoribb, hogy az ilyen kölcsönök helyett az emberek inkább hitelkártyát választanak maguknak, mert ha például vállalják azt, hogy a megadott határidőre visszafizetik az adott pénzösszeget, akkor tényleg nem fizetnek semmilyen kamatot, hovatovább még pénzvisszatérítést is kérhetnek annak függvényében, hogy korábban milyen hitelkártyát választottak.

Jó egyáltalán valakinek a nulla százalékos hitel?

A nulla százalékos hitel kapcsán tudni kell, hogy ez leginkább a kereskedők által megálmodott kölcsöntermék, ezáltal az üzletek rendre csinálnak úgynevezett készletkisöprést, amelynek során két verzió áll a kereskedő előtt. Vagy jelentősebb árengedményt ad a saját kárára, vagy egy ütőseb hitelkonstrukciót biztosít, amelynek kapcsán lényegesen kisebb az anyagi bukás, ellenben nem egy összegben jut hozzá a pénzéhez, illetve átvállalja a hitel költségét. Ezzel a fogyasztónak lesz egy vadonatúj, értékesebb terméke, a kereskedőnek pedig tetemes bevétele és haszna is, hiszen vásárlás történt.

Ilyen esetekben a nulla százalékos hitel valóban jó üzlet, azonban nem árt figyelni, hiszen sokan trükköznek ezzel, akárcsak például Black Friday idején, ahol rendszerint megemelik az árakat ahhoz, hogy a vásárlók örülhessenek a látszatakciónak, holott más boltban korábban is ugyanannyiért tudták volna megvásárolni a terméket. Ez a helyzet ennél a hitelkonstrukciónál is, ezáltal a kereskedők gyakran árat emelnek – körülbelül a hitelköltség mértékével megegyezőt –, majd így garantálják a nulla százalékos hitelt, ami ebben a formában csak a kereskedőnek jó, a vásárlónak már egyáltalán nem.

Kategória: Hitel és Pénzügy