Mire költhetem a lakástakarék-pénztári pénzt?

Aki az elkövetkezendő években új otthont szeretne vásárolni, vagy felújítani, annak mindenképpen ajánlatos lakástakarék-pénztárt nyitnia, és abban gyűjtögetni a pénzt a lejárati idő végéig. Az LTP igen jó konstrukció a mostani alacsony kamatkörnyezetben, még akkor is ha kötött felhasználású.

Mi az LTP?

Régen szabad, ma már kötött felhasználású pénzösszeg, amely az egyéni befizetésekből, az állami támogatásokból és a hozamokból áll. Az LTP-hez lehetőség van kedvező hitelt is felvenni, amennyiben „hitel” típusú LTP-t kötöttünk, akkor kedvezőbben juthatunk hitelhez, a „hozamos” változatnál kissé rosszabb feltételekkel. Míg a régi befizetéseket nem kellett közvetlen lakáscélra költeni, ez ma már megváltozott, csak és kizárólag ilyenre lehet költeni, ám még így is megéri, hiszen évente 72 ezer forint állami támogatást kaphatunk kamatadó-mentesen, ha havi 20 ezret befizetünk.

Ez a maximum összeg, ennél több állami támogatást nem tudunk kapni. Sokan úgy emlegetik, hogy 30%-os állami támogatás jár a pénzre – igen, az éves befizetésekre, nem pedig a teljes összegre!

Vásárlás, hiteltörlesztés, felújítás – megannyi mindenre használható a lakástakarék

Vásárlás, hiteltörlesztés, felújítás – megannyi mindenre használható a lakástakarék

De mikre lehet költeni a pénzt?

Ingatlanvásárlásra, természetesen. Teljesen mindegy, hogy ez lakás, családi ház, építési telek vagy egyéb ingatlan, de akár a nyugdíjasházba való belépőt is fizethetjük ebből. Természetesen nem csak vételre használhatjuk fel, hanem már meglévő hitelünk eltörlesztésére vagy végtörlesztésére is. A lakáshitel mellett lakáscélú lízingbe is be lehet fizetni.

A felújítás költsége is teljes egészében elszámolható, kezdve a munkadíjon át az alapanyagokig. Bútoroknál vigyázzunk, a vihető darabokat nem lehet elszámoltatni, csak a beépítetteket, így például egy kád vagy egy légkondi rendben van, de egy szekrény vagy egy kisasztal már nem jó. Fontos azonban megjegyezni, hogy sajnos a munkások munkadíja jóval magasabb lesz, amennyiben kérünk számlát a munkáról. Mindenképpen mérlegeljük, hogy szükség van-e a munkadíjas számlára, vagy elég, ha a különféle bútorokat és alapanyagokat számoltatjuk el.

Kategória: Hitel és Pénzügy