Mi várható a Virtuális Privát Szerverek Piacán?

Elemzők szerint a teljes VPS piac a tavalyi 2,4 millió USD értékről egészen 5 millió USD-re fog felértékelődni pár éven belül. Ez nem kicsi fejlődés az IT szektoron belül sem! Az elmúlt években történelmi változásoknak lehettünk szemtanúi, a piac változásit tekintve és úgy látszik, hogy ezen tendenciák koránt sem állnak meg a jövőben sem.

Egyre nagyobb manapság az igény a megfizethető dedikált szerverekre, és pont ezen igényeket hivatott pótolni a VPS technológiájának terjedése. Manapság a szerver virtualizálás helyettesíti a legtöbb esetben a klasszikus hoszting megoldásokat.

Egyrészről sokkal kiszámíthatóbb költségekkel operál, másrészről jelentősebb mértékben szabható a személyes igényekre az ügyfelek számára, mint a hagyományos dedikált szerverek bérlése.

Fontos megemlíteni, hogy a jelenlegi IT tendenciák szempontjából manapság a nyílt-forráskódú licences, közösségi-finanszírozású és fejlesztésű megoldások a dominánsak. A Linux egyre nagyobb teret hódít általánosságban is, de ez a leginkább a szerverek és a céges megoldások piacán látványos. Érdemes tehát a Servergarden cégnél bérelni Linuxos VPS-t, hogy vállalkozása az IT terén is belépjen a huszonegyedik századba!

Nem véletlenül nyit a Microsoft is az open-source piacra újabban. Felismerték, hogy másképpen nem tudnak majd versenyképesek maradni a jövőben, csak akkor, ha a fejlesztők és cégek számára egyaránt kedvelt és felxibilis környezetet lesznek képesek teremteni. A Linux különböző elgondolásainál pedig manapság nincs költséghatékonyabb a piacon.

A VPS-s elsősorban a KKV-k körében elterjedt, hiszen ezen vállalatok nem engedhetik meg maguknak, hogy saját szerverparkot üzemeltessenek, de a másik oldalról is erős az érdeklődés, mert manapság egyre kevesebb cég ruház be saját szerverparkra.

Általánosan inkább csak a szolgáltatók engedhetik meg maguknak, hogy ilyen projekteket finanszírozzanak, de ezeket üzleti megfontolásból teszik és nem csupán a saját maguk számára. Ez alól a tendencia alól a specifikus szektorok lehetnek kivételek, mint az állami, vagy biztonságtechnikai cégek, akiknek gyakorlati szempontból nem megengedett, hogy külső szervereken tárolják az adataikat.

Manapság már minden a felhőről szól az IT piacon. A következő lépés a szektor fejlődésében az Edge elvének elterjedése. Ez a felhő alapú megoldások és a VPS szerverek fejlődésének iránymutatója. Így, hogy a Felhő már adott, módot kell arra találni, hogy az adatokat a felhőből helyspecifikussá tegyék, ezzel fejlesztve a Felhő alapú szolgáltatások hatékonyságát.

Ez pedig indokolttá fogja tenni a szektor számára, hogy sokkal több adatközpontot hozzanak létre a világon és a szolgáltatók esélyes, hogy ilyen irányba fogják az infrastrukturális beruházásaikat fordítani.

Kategória: Hitel és Pénzügy