Jövőre végre Veszprém egyik szimbóluma is megújulhat majd

Számtalan olyan jobb sorsra érdemes épület van Magyarországon, amelyik bár alapvetően határozza meg egy város látképét, különböző okok, főleg jogi és tulajdoni kérdések miatt nem lehet őket felújítani vagy rendbe hozni annak érdekében, hogy ne rontsák, hanem sokkal inkább szépítsék a város látképét. Tökéletes példa az ilyen épületekre például Pécsen a 25 emeletes magas ház, ami a város legmagasabb építményeként már évek óta bontásra van ítélve, de hasonló Veszprémben a húszemeletes panellakás is, amit mindenki panorámából láthat, aki a városba érkezik, a nyolcas főút bármelyik szakasza felől is érkezzen.

Jövőre várható a megújulás

A legfrissebb hírek szerint azonban Veszprém városa nem hagyja veszni hagyni a hatalmas ingatlant, amit várhatóan jövőre, uniós forrásokból szeretnének felújítani, méghozzá nem csak kívülről, hanem belülről is, így a város egyik szimbólumának is tartott húszemeletes épület végre régi formájában tündökölhet. A felújítás során összességében nem csak a külalak és a dizájn kerülnek majd a középpontba, a város ugyanis szeretné, ha energetikailag is korszerűsítenék az épületet, amivel egyes számítások szerint 70 százalékos energia-megtakarítást érhetnek majd el.

Szabó Zsolt, fejlesztését, klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár a helyszínen tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a toronyház komplett energetikai felújítását egy új uniós mintaprogram részeként végzik majd el. Ennek köszönhetően teljes külső szigetelést, a fűtés-, valamint a hűsét, a vízellátás, valamint még az elektronikai rendszer korszerűsítése is várható, természetesen teljes általános felújítás mellett. Lényegében tehát az épület szerkezetén kívül minden megújul majd, amire igencsak nagy szüksége van már az évek óta magára hagyott épületnek, ami kis híján az élhetetlenségig pusztult az utóbbi években.

Akár 1 milliárd forint is lehet a teljes felújítás

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára hozzátette, hogy a munkálatok tervei már el is készültek, méghozzá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, amelyek közül majd a lakók döntése alapján kerül kiválasztásra minden megvalósítandó elem. A beruházás összege egyébiránt várhatóan rekordokat döntöget majd Magyarországon, az államtitkár ugyanis úgy véli, hogy a végleges büdzsé 500 millió forinttól akár 1 milliárd forintig is terjedhet, de jelenleg teljesen pontos összeg még nem került meghatározásra. Az építkezés ugyanakkor 2016 tavaszán kezdődik majd meg, és várhatóan fél éven belül elkészül a teljes átalakítás, így 2016 őszén már átadásra kerül, lakhatóvá válik az épület.

Az államtitkár kiemelte, hogy mivel az épület Veszprém tekintetében központi elhelyezkedésű, és nagy szerepe van a városkép formálásában is, ezért különös jelentőséget tulajdonítanak a számára. Hozzátette, hogy a jelenlegi tervek szerint 240 milliárd forintos uniós forrás áll az országban a társasházak energetikai korszerűsítésére, és ennek részeként újulhat majd meg a veszprémi épület is.

Kategória: Hitel és Pénzügy