Hogyan befolyásolja a koronavírus járvány az euró árfolyamát?

A koronavírus járvány az élet szinte minden területén változást hozott. Bár egy egészségügyi kérdésről van szó, mégis a gazdaságra is komolyan rányomta a bélyegét. A járvány miatt ugyanis világszerte korlátozó intézkedéseket vezettek be, ami pedig jelentősen befolyásolta a gazdaságot, sajnos szinte kivétel nélkül negatív irányban.

Számos ország vezetett be korlátozó intézkedéseket, melyet nem minden vállalat és vállalkozás tudott túlélni. Bizonyos szektorokban, mint például a turizmus vagy a szépségipari és szórakoztatási szolgáltatások pedig egy időre teljesen leálltak.

Ennek komoly kihatása volt a gazdaságra, így a devizaárfolyamokra is (az inflációra is). Tavasszal az euró-forint árfolyam hektikus mozgása borzolta a kedélyeket. Az euró erősödése a forint gyengülését jelentette, ami nagyon megnehezítette a haza viszonyokat. De miért is hatott egy egészségügyet érintő intézkedéssorozat az euró és a forint árfolyamára?

Ahhoz, hogy erre a kérdésre választ kapjunk, tudnunk kell, milyen tényezők befolyásolják az árfolyamok alakulását. Bár számos tényező hat az árfolyamokra, a koronavírus elsősorban a kamatok és a tőkeáramlás esetében bizonyult komoly tényezőnek.

Miért erősödött az euró a forinttal szemben a járvány kezdeti szakaszában?

Amikor tavasszal a kormány kénytelen volt vészhelyzeti intézkedéseket hozni, azok komoly kihatással bírtak az árfolyamokra is. A befektetők mérsékelték az j befektetéseket, illetve a meglévő befektetésekben sem bíztak, így a magyar állampapírokat és részvényeket inkább eladták a tavasz folyamán, mint megvásárolták azokat.

Az euró jóval erősebb lábakon állt, mint a forint, így a befektetők inkább euró alapú értékpapírokba feltettek, így az euró árfolyama erősödött.

A másik befolyásoló tényező a jegybanki alapkamatokhoz volt köthető. Az Európai Központi Bank, illetve a Magyar Nemzeti Bank is kommunikál az alapkamatokat illetően: az EKB szigorítást jelzett viszont a MNB nem, ennek köszönhetően pedig az euro erősödött, vagyis a forint gyengült.

Ez természetesen a vészhelyzet alatt módosult, így a forint is erősödni tudott. Az ősz a vírus második hullámát hozta magával, és bár az euró októberre nagyon megerősödött, ez az erősödés nem bizonyult tartósnak, novemberben inkább a forintról mondhattuk el ugyanezt.

Kategória: Hitel és Pénzügy