Háztartási költségvetés okosan

Nemcsak az ajándékokban bővelkedő ünnepek alkalmával költekezünk sokat, és szorítjuk meg utána jobban a pénztárcánkat, hanem a felmérések azt mutatják, hogy a magyarok több, mint fele a hétköznapi vásárlások és a rezsiköltségek esetében sem tudatos a pénz beosztását illetően. Pedig egy kis odafigyeléssel és néhány kreatív megoldással szinte csodákat művelhetünk, és a szolgáltatások sokasága is segítségünkre siet.

Vezessünk naplót

Egyre többen használják kedves nagyanyáink jól bevált módszerét: egy egyszerű kockás füzet segítségével pontosan számon tarthatjuk bevételeinket és kiadásainkat. Célszerű minden vásárlás alkalmával eltenni a kapott blokkokat. Ez sokszor a termékre kapott garanciák érvényesítésében is kiválóan segít, hiszen oly’ könnyelműen a legközelebbi kukába hajítjuk az apró papírfecnit, majd otthon, amikor kibontjuk az árut, kellemetlen meglepetéssel találjuk szembe magunkat, de blokk híján már nincs mit tenni; így két legyet is ütünk egy csapásra. Miután a vásárlásból hazatértünk, a kipakolás után rögtön fel is vezethetjük termékenként, hogy mit vettünk, és mire mennyit költöttünk. Ez lesz a kiadás táblázatunk. A füzet másik oldalára pedig vezessük fel a bevételeinket, és így nagyon szépen, tételszerűen össze tudjuk hasonlítani a két oldalt. Kis idő elteltével szépen látni fogjuk, hogy mi az, amit nem lett volna feltétlenül szükséges megvásárolnunk, tehát jól szemrevételezhetővé válik, hogy mi az, amin spórolhatunk. Így hosszú távon ez a napló lesz a személyes pénzügyi tanácsadónk, jobbak lehetünk, mint a brókerek; nagyanyáink tudták, hogy mi a dörgés.

Titkos titok: a bevételek beosztása

Dagad a malacpersely – néhány apró praktika a sikerünk záloga

Dagad a malacpersely – néhány apró praktika a sikerünk záloga

Manapság sokan alkalmi, horribilis kamatokkal terhelt kis összegű hitelekkel próbálják megoldani pénzügyi problémáikat, amit a média is előszeretettel ösztönös. Pedig ez csak rövid távon jelent megoldást, hosszú távon sajnos még rosszabbul jöhet ki belőle az ember, és gyorsan kész az ördögi kör. A lehető legegyszerűbb összeadás-kivonással megelőzhető ez a kutyaszorító, és nem kell pénzügyi zseniknek lennünk hozzá. Számoljuk össze akár a megérkezett csekkek alapján, hogy mik a kötelező kiadásaink (lakáshitel/bérleti díj, rezsi, internet, tévé, telefonszámla, autóbiztosítás, egyéb hitel stb.), majd ezt az összeget vonjuk ki a havi bevételünk összegéből. Ebből a műveletből, ami megmarad, osszuk el a hónap napjaival, és tádám, már meg is van a naponta elkölthető további pénzünk. Ha ezt betartjuk, és ennél többet nem költünk el naponta, akkor biztosan minden hónapunkat örömmel, és megelégedéssel fogjuk zárni.

Az aranyszabály: minden újabb rendszeres kiadás vállalása előtt egy ugyanilyen egyszerű számítással mérlegeljük, hogy az vállalható-e bevételeink megterheléseképpen, nem jelent-e olyan mértékű plusz bevételkiesést, hogy a napi elkölthető összeget a minimum alá csökkenti? (A minimum persze mindenki számára szintén egyéni elbírálás alá esik.) És ha ezt követően is vállalhatónak tartjuk, uccu neki, és minden nap nyugodtan aludhatunk, mert dicséretes: felelősségteljesen döntöttünk!

Biztonsági tartalék

A legjobb megoldás, ha a fenti számításokat úgy kalkuláljuk, hogy tudjunk a család számára tudjunk félretenni havi X összeget. Ezt úgy célszerű megtenni – ahogy a nagyok is tanácsolják -, hogy elkülönítjük egy számlára, dobozba, lekötjük, vagy bármi hasonló megoldásképpen, egy a lényeg: hogy tényleg ne tudjunk hozzányúlni, csak akkor, ha nagyon szükséges. Ez fogja képezni a családi költségvetés biztonsági tartalékát, ami azért nagyon fontos, mert mint tudjuk, bármikor adódhat egy-egy nagyobb váratlan kiadás – mosógép, hűtő, autó meghibásodik, egészségügyi ellátásra kell költenünk stb. -, és ha nincs rá fedezetünk, hipp-hopp a fenti ördögi körben találjuk magunkat: máris gyorskölcsönhöz nyúltunk, és hosszú távon megpecsételtük a család életét. Ha azonban a fenti három lépést valóban minimális odafigyeléssel és energia befektetéssel betartjuk, akkor mi mindent megtettünk azért, hogy családunk anyagi szempontból a lehető leginkább biztonságban legyen, és minden nap nyugodtan aludhatunk el, és boldogan fogunk ébredni.

Kategória: Hitel és Pénzügy