Fellendülőben a lakáshitel támogatás

Az ingatlan hírek, és a pénzügyi szektor közlései alapján a 2015-ös év váratlan pozitív fordulatot hozhat a családok életébe, ha lakáshitelt szeretnének felvenni. A cafeteria keretében ugyanis jövőre már nyújtható lesz lakáshitel-támogatás, amelyet megéri majd kérni, mert ennek adóterhe 0 százalékos lesz, a cafeteria-elemet egyébként sújtó 35,7 százalékos közteherrel szemben.

Fellendülő piac

A csökkenő lakásárak miatt számítani lehet rá a jövő évben, hogy ismét megindul a lakások és házak értékesítése, ezzel együtt pedig várhatóan ismét egyre több lakáshitelt vesznek majd fel. Azt azonban csak megbecsülni lehet egyelőre, hogy mekkora munkavállalói kört érdekelhet a lakáshitelek cafeteriával való támogatása. Jelenleg körülbelül 718 ezerre becsülik a lakáshitel-szerződések számát, amelyből az egyik legnagyobb pénzintézet szerint hozzávetőlegesen 300 ezer körüli lesz az, amelynek támogatására lehetőség fog nyílni ily módon.

Vajon hány háztartás számára lehet érdekes?

Lakáshitel cafeteriaval – mind meglévőhitelek esetében, mind új lakás vásárlása esetében nagy segítség lehet

Lakáshitel cafeteriaval – mind meglévőhitelek esetében, mind új lakás vásárlása esetében nagy segítség lehet

A pénzintézetek végeztek egy hozzávetőleges számítást, miszerint ha egy lakáshitellel rendelkező ingatlanban két dolgozó felnőtt ember lakik, akkor körülbelül 590 ezerre becsülik azok számát Magyarországon, akiket a cafeteria keretében történő támogatás ilyen formája érdekelhet. Ez elég magas számot jelent, sőt, a most lakáshitel felvételére készülők is érintettek lehetnek, hiszen a legújabb jogszabályok miatt jövedelemvizsgálat nélkül szinte nem is lehet kölcsönt kapni a pénzintézetektől, ám ha bejelentett munkahellyel rendelkeznek, ott már cafeteria is adható. Akár ennek nyomán is érdemes lehet nagyot gondolni, és meglévő ingatlanunkat, ingatlanjainkat meghirdetni.

A cégeknek tanácsos volna már most lépni ez ügyben

A pénzintézetek szakvéleménye szerint azoknak a cégeknek, akik élnének ezzel a lehetőséggel, és már a jövő év elejétől felkínálnák lehetőségként munkavállalóiknak, már most intézkedniük kellene. Annál is inkább, mert a korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy a munkavállalók számára több hetet, vagy hónapot is igénybe vehet, míg a jogosultságot igazoló papírok mindegyikére szert tesznek.

Kategória: Hitel és Pénzügy