Biztosítási adó kisokos

2013 januárjától számos, a biztosítási területeket nagyban befolyásoló változásokra kell számítani. Eddig a kötelező biztosításra kellett megfizetni az úgynevezett baleseti adót, januártól azonban egy új teher, a biztosítási adó nehezedik a kötelező biztosítás, lakásbiztosítás és casco biztosításokra egyaránt.

A biztosítás adó fogalma nem ismeretlen Európában, számos országban már a korábbi években bevezetésre került, azonban általában 6-8 százalékos mértékben.

A hatásairól korai lenne talán egyértelmű állításokat mondani, egyelőre a biztosítási szakemberek is találgatnak, milyen irányba mozdul az amúgy sem virágkorát élő biztosítási kereslet.

A nemrégiben elfogadott törvénymódosítások következtében a kötelező biztosítás rendszere nagy változásokon esik át, azonban egy lényeges, a díjakat nagyban érintő tényezőről sem szabad megfeledkezni. Ebben az évben a kötelező biztosítás díját a baleseti adó terhelte meg, amely a biztosítási összegen felül +30% terhet jelentett az ügyfelek számára. 2013 januárjától a kötelező biztosítás összegét szintén adó terheli majd, amelyet baleseti adóról „átkereszteltek” biztosítási adóra. Mértéke ugyanúgy +30 százalékot jelent.

A casco biztosításokat szintén terheli a biztosítási adó, ennek összege az éves biztosítási díj 10 százaléka lesz. Felmerül a kérdés, hogyan spórolhatunk, hogyan kivitelezhető, hogy a biztosítási adóval megterhelt kgfb és casco díjak a lehető legkisebb plusz költséggel terheljék meg a pénztárcánkat? Általánosságban elmondható, hogy a biztosító társaságok jelentős díjkedvezményt biztosítanak azon ügyfelek számára, akik a kötelező és casco biztosításukat egyaránt ugyanahhoz a társasághoz kötik meg. Ennek megfelelően a kisebb összegű biztosítási díjra vonatkozóan kisebb lesz az adó mértéke is. Az interneten számos biztosítás kalkulátor program segítségünkre van abban, hogy az adatok egyszeri megadásával több biztosító ajánlatait láthassuk egyszerre.

A lakásbiztosítás után fizetendő adó talán az, amely a legérzékenyebben érintheti az ügyfeleket. A lakosság nagy része rendelkezik ugyan lakásbiztosítással, amely azonban nem biztos, hogy minden esetben a reális értéket tükrözi. Sok esetben a lakás alul- vagy túlbiztosított. A 2013 januártól bevezetésre kerülő, vagyonbiztosítások után fizetendő adó lakásbiztosításra vonatkozó +10 százalék teher pedig nem valószínű, hogy növeli a keresletet. Ki fogja valójában ezt a plusz terhet fizetni? Nagy valószínűséggel a biztosítók ennek egy részét az ügyfelekkel fogják megfizettetni, azonban a díjak indexálásában korlátozottak a lehetőségeik. Ez azt jelenti, hogy a biztosítás díját, maximum a tárgyévre vonatkozó infláció mértékével indexálhatják ugyanazon feltételek mellett. Egyelőre a gyakorlatba történő bevezetését még homály fedi, ami azonban biztos, hogy lakásbiztosítás nélkül sokkal nehezebb egy nem várt eseményre felkészülni, a helyreállítás költségeit egyedül fedezni.

Kategória: Hitel és Pénzügy | Címkék: