A jogszabály szerint vége a titkos adatgyűjtésnek

Az egész világot alapjaiban megrengette biztonságba vetett hitében, amikor kiderült, hogy az amerikai titkosszolgálatok a Föld szinte minden országába beépültek, és megfigyeléseket folytattak. A botrány kirobbanását követően az Egyesült Államok azonnali intézkedéseket hozott a témában, ezáltal a kormánynak már nem sikerült tovább meghosszabbítania annak a törvénynek a hatályát, amely engedélyezte volna az ottani hírszerző szolgálatoknak azt, hogy válogatás nélkül gyűjthessék az adatokat.

Ezáltal június 1-jétől jogszabályilag tilos a titkos adatgyűjtés!

Óriási vita folyt

Washingtonban a szenátus vasárnap este indította meg a metaadatok gyűjtésével kapcsolatos vitát, amiből éjszakába nyúló tárgyalássorozat lett, ezáltal főként az elnöki pozícióra törekbő Rand Paul republikánus szenátor kifogásai miatt nem került újra megszavazásra a javaslat. A Patriot-törvény – amely a telefon-, és az elektronikus üzenetek megfigyelését engedélyezte az amerikai titkosszolgálatoknak –, tehát június 1-jén hivatalosan is hatályon kívül helyeződött, méghozzá helyi idő szerint június 1-jén, hajnali hat órakor. Ennek folyományaként az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségnek – ismertebb nevén NSA – véget kell vetnie minden megfigyelésnek, amelyek a terroristagyanús személyes kiszűrését célozta, és válogatás nélkül világította át az embereket.

Az amerikai képviselőház a jogszabály hatályon kívül helyezése előtt pár nappal szavazott meg – méghozzá 388-88 arányban – egy olyan törvénytervezetet, amely mindenképpen megtiltaná az NSA számára azt, hogy a telefonhívások címzettjeire és időtartamára vonatkozólag válogatás nélkül, tömeges adatokat gyűjthessenek magánszemélyektől. Ehelyett egy másik törvénnyel egy olyan javaslatot vezetnének be, amely szerint az NSA konkrét ügyek után bírósági felhatalmazással, a telefontársaságok beleegyezésével kérhessen le bizonyos személyekhez, illetve beszélgetésekhez kötődő adatokat.

Már kész az új jogszabály

Az új jogszabály kapcsán már szinte csak apró simítások vannak hátra, sőt mi több, még Barack Obama, jelenlegi elnök is hajlandó lenne aláírni azt. Az új törvénnyel megengednék a megfigyelt informatikai és telekommunikációs cégeknek még azt is, hogy minden korábbinál több részletet hozhassanak nyilvánosságra arról, hogy az NSA korábban milyen mértékben vonta be őket a megfigyelési ügyekbe.

Az új jogszabály elfogadására ugyan még várni kell néhány hetet, de az NSA addig sem folytathat semmi olyan adatgyűjtést, amelyet nem tudnak megindokolni, ezáltal a válogatás nélküli átvilágítás befejeződött, ami szakértők szerint negatív lépés volt, mert ezzel a kormány veszélybe sodorhatja az amerikai lakosság biztonságát. Mint ismert, az NSA tömeges, világszinten jellemző adatgyűjtési gyakorlatát két évvel ezelőtt hozta nyilvánosságra Edward Snowden, aki azóta is Moszkvában bujkál az amerikai igazságszolgáltatás elől.

Kategória: Hitel és Pénzügy