Tudd meg a tökéletes rizs titkát!

Rizst talán mindenki tud főzni, ám sok ember utálja elkészíteni. Hogy miért? Mert sosem lesz olyan, amilyennek ők szeretnék. Vagy túl ragacsos, vagy nyers és kemény, vagy egyszerűen leégett a fazék aljában. Most megmutatjuk mi a tökéletes rizs főzés titka, hogy ezután már ne bosszankodj, ha ezt a köretet szeretnéd elkészíteni!

Így készítsd:

Legelőször mindent ki kell készíteni magunk köré. Egy tálba kimérni a rizst, mondjuk 3 bögrényit. Ezután öntök forró vizet ez kancsóba. Hogy mennyit? Itt jön a csavar! Tévhit ugyanis az, hogy dupla annyi víz kell, mint amennyi a rizs. Próbáld ki egyszer úgy, hogy csupán fél bögrével több vizet készítesz oda, mint amennyi a rizs. Ebben az esetben 3 és fél bögrényi forró vízről beszélünk. Ha ezeket kikészítettük, akkor nekiállhatunk elkészíteni az ételt.

Minden, ami rizs:

A következő lépésként annyi olajat kell öntenünk egy lábasba, ami finomat, megfényesíti a rizs szemeket. Az se jó, ha tocsog az olajba, viszont ha keveset teszünk alá, akkor valószínű le fog égni a rizs. Pirítás közben folyamatosan kevergetni kell, azért hogy minden rizsszem szépen megpiruljon. Pirítás közben célszerű fűszerekkel ízesíteni.

Ha úgy látjuk, hogy már szépen megpirultak a rizsszemek, akkor felönthetjük az előzőleg már kimért víz mennyiséggel, ezután pedig tegyük fel maximum fokozatra a tűzhelyet. Tegyünk rá rögtön egy fedőt, majd ha elkezd rotyogni, vegyük lejjebb a fokozatot. Maximum kétszer keverjük meg óvatosan egy villa segítségével, hogy biztosan ne égjen le az alja. Figyeljük folyamatosan és ha azt vesszük észre, hogy már elkezd dagadni a rizs, kapcsoljuk le alatta a tűzhelyet.

Tudd meg a tökéletes rizs titkát!

Tudd meg a tökéletes rizs titkát!

Nem kell, megijedni, ha még víz van a tetején, hiszen szépen fel fogja szívni. A fedőt ilyenkor rajta kell hagyni és 10 percig békén kell hagyni. Ezután átkeverhetjük villával óvatosan, majd tegyük vissza rá a fedőt és megint pihentessük 10 percet. Ezután kóstoljuk meg, mert valószínű, hogy már meg is puhultak a finom rizsszemek! Ugye hogy nem is olyan bonyolult?

+1 tipp a finom ízért!

Amikor felengedjük a kimért vízzel, helyezzünk a lébe egy fél hagymát, hiszen ez ad neki egy nagyon különleges ízt! Az még jobb, ha víz helyett forró alaplével öntjük fel a rizst, ekkor azonban már ne sózzuk túl!

Kategória: Hétköznapok