Radiátorok karbantartása

A kazán és a radiátorok karbantartásával pénzt és meleget takaríthat meg otthonában. Néhány egyszerű tipp segítségével sokat spórolhat a fűtésszámlán. Nem szabad elhanyagolni a kazán éves ellenőrzését, ha azzal fűtünk. A kazán esetleges meghibásodása könnyen előfordulhat, hogy mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlni, mintha kifizetnénk az éves ellenőrzési díjat.

A kazánok ellenőrzése a testi épségünk miatt is fontos lehet, egy súlyos meghibásodás az életünkbe is kerülhet. A kazánt egész évben ellenőriztethetjük, de legkésőbb a fűtési szezon előtt mindenképpen érdemes átnézetni.

A hőfokszabályozó segítségével sokat lehet spórolni. Érdemes levenni a hőfokot, ha huzamosabb ideig nem vagyunk otthon. Nem muszáj teljesen nullára venni, mert akkor teljesen kihűl a lakás, de egy közepes hőfokkal is sokat spórolhatunk.

Előfordulhat olyan, hogy a radiátornak csak a teteje és a széle melegedik fel, középen és alul egyáltalán nem, vagy csak alig. Ennek oka az iszaposodás, ilyenkor szükséges a radiátort kimosni. Ezt a műveletet elvégezhetjük mi magunk, vagy megcsinálhatja vízvezeték-szerelő szakember is.

Nem szabad elfeledkeznünk a porolásról sem, a radiátorokat portalanítva, a mögötte levő koszt, pókhálókat eltávolítva hatékonyabban tudunk fűteni. A letakarások, eltakarások inkább ártanak, mintsem használnak, ugyanis akadályozzák a légáramlást.

A légbuborékok korlátozzák a hőáramlást, így időről időre légteleníteni kell a radiátort, így a víz az egész fűtőtesten keresztül fog folyni. Addig kell légteleníteni, míg az összes levegő eltávozik.

A hővisszaverő panelek használatával még melegebbé tehetjük az otthonunkat. A radiátorok mögé felszerelve csökkenthető a hőveszteség, és a visszavert hő miatt melegebbnek érezzük a szobát. Hővisszaverők segítségével akár 20%-kal olcsóbb lehet a hó végi fűtésszámlánk, miközben a meleg megmaradt.

Kategória: Hétköznapok