Ötletek, hogy könnyebb legyen a takarítás

Takarítani csak kevesen szeretnek, pedig néha muszáj. Szeretjük halogatni is a dolgot, de annál több munka lesz, minél tovább halogatjuk a dolgot. Lássuk, hogyan tudjuk feldobni és könnyebbé tenni egy kicsit a takarítást! Vegyük elő tehát a megfelelő eszközöket: porszívó, porzsákok, tisztítóeszközök és egy jó adag türelem.

Sokkal könnyebb a munka, ha nem egyedül végezzük azt. Lehet közben beszélgetni, ráadásul gyorsabban is lehet végezni, ha munkamegosztás van. Mindenki azt csinálja, ami a legjobban megy neki, így nem lesz szükség utólag még egyszer megcsinálni.

Akár különféle edző gyakorlatokat is végezhetünk takarítás közben, így két legyet üthetünk egy csapásra. Ablaktisztításnál és tükörtisztításnál egyenes háttal kell állni, és nem hajolgatva, hanem a törzs mentén dőlve tisztítsuk az üveget. Ez a mozdulatsor kiválóan edzi a derekunkat és a hátunkat. Teregetésnél tegyük a földre a ruhákat, és minden egyes darabért ne görnyedten, hanem egyenes háttal nyúljunk le. Hajolgatás közben érezhetjük, hogy megfeszülnek a hátizmaink, ekkor csináljuk jól a gyakorlatot. Szőnyegtisztításnál és nehéz helyek porszívózásánál nyugodtan végezzünk rugózásokat, ne térdeljünk.

Mitől lesz ragyogó a fürdőszoba? Az 5 remek tipp megtekintéséért erre a linkre kell kattintanod.

Szőnyegtisztításnál, ha mégis térdelni szeretnénk, akkor végezhetünk lábemeléseket is. Így a ház is tiszta lesz, mi pedig kiedzettük magunkat a nap végére.

Feldobhatjuk a munkát zenével is, így nem tűnik olyan monotonnak a takarítás. Lehetőleg ne lassú, melankolikus zenéket válasszunk, mert a kedvünket is lelohasztja, inkább pörgős, bulizós dalokra takarítsunk, amitől jókedvünk lesz!

Nem muszáj mindent egyszerre akarni, szét is oszthatjuk a tennivalókat, akár táblázatot is készíthetünk, hogy mi mikor kerüljön sorra. Az ember sokkal szívesebben dolgozik minden hétvégén egy-két órát, mintha minden hétvégén reggeltől estig takarítania kell, és behozni a lemaradást. A fontosabb dolgok kerüljenek előbbre, ami ráér, az későbbre.

Porszívók tartozékai: Philips porzsákok, Panasonic porzsákok, Electrolux porzsákok, további porzsákok.

Érdemes fentről lefelé vagy bentről kifelé kezdeni a munkát, így nem visszük vissza a piszkot a lakás minden zegzugába. Ha egyből az előtérrel kezdünk, mire végzünk a nagytakarítással, ismét elkezdhetnénk újra az előteret takarítani, így érdemes a legbelső szobának nekiesni először, és onnan haladni kifelé. Több szintes házaknál a felső emelettel kell kezdeni, és annak a legbelső szobájával.

Kategória: Hétköznapok