Növényvédelmi tippek

A növényvédelem igen tág fogalom, és rengeteg mindent magában foglal. A cél egyértelműen az, hogy minél egészségesebb növényeket neveljünk, ehhez pedig különféle növénytermesztéssel kapcsolatos eljárások útján, pl. talajművelés, fizikai védekezések útján, pl. gyomlálás, csapdák elhelyezése, és biológiai védekezés alapján jutunk el.

Nincs két egyforma növény, mindegyik más és mást szeret, így fontos, hogy a legalapvetőbb igényeiket vegyük figyelembe. A fényt kedvelő növények rosszul érzik magukat az árnyékban és a sötétben, a szárazságkedvelők pedig elpusztulnak, ha túl sűrűn öntözzük őket.

Érdemes beszereznünk egy könyvet, amelyben részletes leírásokat találunk kedvenc növényeinkről, virágainkról. Az interneten is keresgélhetünk, de óvatosan bánjunk ezzel, a túlzott információmennyiségnek köszönhetően rengeteg téves információ jut el hozzánk nap, mint nap. Érdemes több helyütt is ellenőrizni az információk helyességét, ugyanis növényünk az életével fizethet érte.

Tavasszal, amint elmúlt a rossz idő érdemes letisztogatni a fákat, ritkító metszést végezni, így kevésbé tapadnak majd meg a gombák a növényeken. Óvjuk a növényeket a túlzott hőingadozástól, különösképpen a száraz levegőtől, mert nagyon hamar elszáradhatnak. Szellőztetéskor (huzatkor) is figyeljünk, a benti növényeket is óvjuk a hirtelen jött hőmérsékletváltozástól, így lehetőség szerint rakjuk őket távol az ablaktól, de még jobb, ha átvisszük őket egy másik szobába.

Számtalan növényvédő szer van forgalomban, különböző kondicionálók, növekedésszabályozók, termésnövelő készítmények segítségével még szebbek lehetnek a növényeink. Fontos a kártevők elszaporodásának a megakadályozása is, különféle gyomirtó, gombaölő, rovarirtó, permetező, fertőtlenítőszerek segítenek abban, hogy minél tovább éljenek egészségesen a növényeink. Minden esetben olvassunk utána, melyik növény milyen növényvédő szert képes elviselni, mert lehet, hogy kárt teszünk vele. Azok számára, akik a természetesség hívei, mára már rengetek bio növényvédő szer közül választhatnak.

Kategória: Hétköznapok