Mit válasszunk: redőnyt vagy reluxát?

Az árnyékolás minden lakásban fontos szerepet játszik. Van, aki a redőnyre esküszik, mások a reluxára. Nézzük, hogy melyik kinek az előnyösebb! Bár közeledik a jó idő, az emberek még nem gondolnak a forró, tikkasztó nyári hónapokra, amikor a Nap betűz az ablakon. Mindenki védekezik a tűző napfény ellen, ki redőnnyel, ki reluxával.

Sötétítés terén egyértelműen a redőny a bajnok, a reluxa nem veheti fel vele a versenyt. A reluxát eredendően árnyékolásra fejlesztették ki, nem pedig arra, hogy teljes sötétségbe burkolja a lakást. Aki teljesen el akarja zárni magát a külvilág fényeitől, annak a redőny a jobb választás. Tisztíthatóság terén a reluxa azonban megelőzi a redőnyt. Főleg akkor kellemetlen, és majdnem lehetetlen a redőny takarítása, ha sokadik emeleten lakunk. Aki emeletes, kertes házban él, annak könnyebb a magasban lévő redőnyök külső tisztítása, egyszerűen csak oda kell irányítani a slagot. A reluxa azonban bent van, így könnyedén meg lehet tisztítani azt.

Szabályozhatóság tekintetében a reluxa valamivel jobb, könnyebben lehet állani, mint a redőnyt, amit precízebben, de ugyanakkor valamivel nehezebben kell beállítani a reluxánál. Hőszigetelésben a redőny vezet, teljesen mindegy, hogy télen a hideget, nyáron a meleget akarjuk kizárni, a redőny a hatékonyabb megoldás erre a feladatra, mivel kültéri.

Színválaszték tekintetében a reluxa magasan veri a redőnyt, szinte bármilyen színben fel lehet szereltetni, így akár különös hangulatot is áraszthat tőle a lakás. Nagyon meg kell fontolni a reluxa színének kiválasztását, ugyanis egy rosszul megválasztott szín, akár tönkre is teheti a hangulatot. A semlegesebb színű reluxa akkor jó, ha át akarjuk festeni a közeljövőben a lakást, így nem kell a reluxát kidobni, mert passzolni fog az új színhez. Redőnyből nincsen ekkora színválaszték.

Hogy a redőny, vagy a reluxa néz ki jobban, ezt mindenki saját maga tudja eldönteni, az esztétikai szempont teljes mértékben egyénfüggő. Aki számára fontos a teljes sötétség és a jó hőszigetelés, annak a redőny lesz az ideális társa. Aki viszont hangulatosan szeretné árnyékolni a lakását, annak inkább a reluxa ajánlott.

Forrás: www.szaboredony.hu

Kategória: Hétköznapok