Mit tegyünk ha megsüllyedt a sír?

Az újabb síroknál már egyre kevesebbszer fordul elő ez a jelenség. Köszönhetően a technológiai fejlesztéseknek. Viszont gyakran a több évtizedes síroknál észre vehetünk süllyedést. Gyakran felmerülő problémát okoz, ha a talaj nem volt megfelelően előkészítve, és a szertartás után sem hagytak elég időt a talaj mozgására.

Évtizedek múltán az alap megsüllyedése a viszont a legprecízebb munkamenet mellett is bekövetkezhet. A több mázsás tömeg alatt a föld szó szerint összetömörödik. A probléma akkor áll fent, ha ez talaj mozgás nem egyenletes, a sírkő ilyenkor megbillen. A legrosszabb esetben szét is tud csúszni.

Nagy segítséget jelent ha temetés után hagyunk pár hónapot, akár egy évet is, a sírkő elkészíttetése előtt. Hiába gondoljuk azt, hogy tiszteletlenség a meztelen sír látványa, mégis érdemes várakozni. A szertartás előtt a föld ki lett ásva, aztán vissza lett temetve. Idő kell a természetes süllyedéshez. Egy esős, őszi időszakban ez hamarabb befog következni. A sír készítését minden esetben egy mesterséges talajtömörítéssel kell kezdeni. A betonáthidaló gerendák i növelik a sír stabilitását.

Mit tegyünk, ha pár centis mozgást észlelünk a síron?

Ahol a lehetőségek adottak ott helyszíni vasbetonkoszorú alapot készítenek, a későbbiekben bekövetkezett földmozgásoknak ez a módszer áll leginkább ellen. Ha ennek ellenére is észlelünk egy kisebb csúszást a sírkövön akkor időben érdemes egy erre a szakterületre specializálódott embert felkeresni. Tanácsot fog adni a további lehetőségeinkről. Gyakran abból adódik a nagyobb gond, hogy az apró mozgásokra, kisebb süllyedésekre nem fordítunk kellő figyelmet.

De egy nagyobb esőzés ilyenkor kimoshatja a talajt a sírkő alól, így biztosan nagyobb károkat kell megoldnunk mint előtte. Legrosszabb esetek közé tartozik amikor a mozgás hatására a lapok egymáshoz koccannak, elrepednek, megsérülnek, a szélük lepattog.

Tehát érdemes a legkisebb elmozdulást is jelezni egy szakértő embernek, mert ilyenkor még könnyen javítható a hiba.

Forrás: sirkomester.hu

Kategória: Hétköznapok