Milyen magas kerítést válasszak?

Jó, jó, csináljunk kerítést, de milyen magas legyen? Ez a kérdés minden bizonnyal sok tulajdonos száját elhagyja, és nem könnyű válaszolni rá. Néhány család inkább dísznek használná a kerítést, mások azonban teljesen el akarnak vonulni a kíváncsiskodó tekintetek elől, és minél magasabbra terveznék.

Mielőtt azonban égig érő fát ültetnénk, érdemes megismerkedni a magyarországi törvényekkel, és csak utána nekiállni a tervezésnek.

A legkönnyebb a kerítés magassága lesz. Ha nincs külön kormányzati előírás rá, akkor nem haladhatja meg a 2,5 méter magasságot. Amennyiben meglévő támfal tetejére épül, a támfal magasságával együtt kell 3 méter alatt maradnia. Ha olyan kerítésre vágyunk, mint ami a sportpályák szélén van, akkor külön engedélyt kell hozzá kérnünk.

Érdekes, hogy az önkormányzati szabályozások gyakran a 2 méter magasságot sem engedik meg, hanem 1,8 vagy 1,6 méteres maximumot kérnek. Ehhez jön hozzá a házunk elhelyezkedése, mert például üdülő övezeteknél csak nyitott kerítést tudunk építeni, a zárt vagy tömör nem engedélyezett.

Hazai szokások és egyedi igények

Sok északi országban a kerítés inkább a háziállatoknak és a gyerekeknek készül, így az ő magasságukhoz igazodik. Nem véletlen, hogy 1 méter körül szoktak alakulni a végleges magasságok is, ami a betörőket nem akadályozza meg a bejutásban, de a babák talán nem fognak rajta kimenni. Ennél a pontnál érdemes figyelembe vennünk a házi kedvencünk tulajdonságait, mert vannak olyan kutyusok, akik a 2 métert is lazán átugorják.

Ha a hazai szokásokat nézzük, akkor 1,5 méteres kerítések jellemzőek, és ha belátásgátló funkciójuk van, akkor sem szokták meghaladni a 1,7 métert. A végleges méret kiválasztása az előírásoktól és a lejtéstől is függ, ráadásul hazánkban fontos szerepe van az átláthatatlanságnak. A legtöbb tulajdonos szereti bebiztosítani a nyugalmát, és azt, hogy senki sem fog átmászni a kerítés tetején, ahogy belátni sem.

Az igényeinket csak az módosíthatja, ha a szomszédunk problémásabb az átlagnál, esetleg nem szeretnénk látni a rengeteg szemetet, vagy meg akarjuk kímélni magunkat a folytonos kiabálástól.

Kategória: Hétköznapok | Címkék: