Miért alakul ki a féltékenység?

Szinte megszámlálhatatlan kapcsolat ment már rá, hogy a pár egyik vagy másik tagja féltékeny lett. Ez pedig mindig generálja a konfliktusokat, és egy ördögi körbe csúszunk, ahonnan nagyon nehezen van menekvés. Először csak kételkedünk a párunkban, aztán már figyelünk is olyan jelekre, ami talán nem is jelentenek semmit.

Elkezdjük megkérdőjelezni őt, nemcsak magunkban, hanem már tettekben is, nyíltan. Vita, veszekedés következik, de már arra is van példa, hogy az illető nyomozni kezd a párja után. Belenéz a telefonjába, akár magánnyomozót is küld rá, hogy bizonyítsa az igazát.

A féltékenységnek természetesen sokszor van alapja, nem elképzelhetetlen, hogy a párunk valóban félre lép, de akad számos olyan eset is, amikor teljesen alaptalan a vádaskodás. Ilyen esetekben saját magunkban is érdemes keresni a hibát. Ha ugyanis valaki bizonytalan önmagában, akkor a párkapcsolatában is az lesz. Nem fogja elhinni, hogy méltó a szeretetre, hanem azt fogja gondolni, hogy kevés a párjának, aki keresni fog helyette valaki mást előbb vagy utóbb. Ezzel pedig tönkre is teheti az amúgy boldog párkapcsolatát.

Mit tehetünk ellene?

Az első és legfontosabb, hogy nézzünk magunkba, és gondoljuk végig, hogy magunkat hogyan is látjuk. Kevesebbnek? Mennyi önbizalmunk van? Ha erre a kérdésre az a válasz, hogy nincs, és el sem tudjuk képzelni, miért minket választott a párunk, akkor érdemes előbb magunkban tisztázni ezt a kérdést. Az önbizalom hiány ugyanis féltékenységhez vezet, az pedig a kapcsolat széthullásához. Érdemes a dilemmánkba a párunkat is bevonni, ugyanis egy őszinte kapcsolatban erről is tudnunk kell beszélgetni.

Ha azonban van alapja a féltékenységnek, hiszen a környezetünk is megerősít benne, hogy a párunk mással flörtöl, vagy félrelép, akkor is az őszinte beszélgetés a megoldás. Mielőtt azonban leülünk beszélni ilyen kényes témákról, mindenképp higgadjunk le, hogy tiszta fejjel kezelhessük a problémát. A megcsalásnak is mindig van valami oka, mely néha megoldható, de akad eset, amikor nem. Ha kihűlt egy kapcsolat, és az egyik fél már nem akarja megoldani, akkor valószínűleg a szakítás lesz az egyetlen megoldás.

Kategória: Hétköznapok