Méregdrága luxus néhány grammban, avagy a világ legdrágább csokoládéi

Ahogy borok, egyéb alkoholok, dohánytermékek, ékszerek, úgy édességek között is akad szépszerivel az extrém luxusnak számító fajtából. Több olyan csokoládé, praliné, bonbon létezik, amely egy átlagkeresetből nem megfizethető, sőt, még a tehetősebb réteg sem kacérkodna ilyesmi fogyasztásának gondolatával.

Nem pár ezer forint, inkább minimum pár tízezer forint ebben a kategóriában a legbarátibb ár, de – és most kapaszkodjon meg mindenki – a több százezer, akár félmilliónál magasabb ár sem ritka, ha igazán különleges, presztízscsokit akarunk vásárolni. Általában az ilyesmit nem maguknak veszik azok a milliárdosok sem, akik megtehetik, hogy ilyen jellegű kiadásaik legyenek, inkább ajándékba adják. Nézzünk most néhányat az említett méregdrága luxuscsokoládék közül, melyek között nem egy van, ami el sem éri az egy dekagrammos súlyt.

Vegyél minőségi csokit jó áron

Kb. 60.000 forint – Aficionado a The House of Grauertől

A The House of Grauer csokoládékollekciója tizennégy különböző kis csokit tartalmaz, melyek között matcha teás és Hawai Kona kávés finomság is megtalálható. Szerencsére ezért a több mint félszázezres árért nem csak egy-egy falatnyit kapunk egy fajta csokiból, hanem mindegyik különleges ízből három, külön csomagolt kis szelet vár ránk, külön fakkban a csodálatos kivitelezésű, elegáns dobozon belül. Egyébként a luxuscsokigyártó Graurer a szivarimádók csokigyártójaként vált ismertté, mert ízeiben a szivarmánok ízlésvilágának kedvezett. Ha ilyen ajándékkal kedveskedünk valakinek, biztosan nem nyúlunk mellé, bár ebből az árból egy kisebb szülinapi party is megejthető.

Kb. 80.000 forint –Black Truffle az Amedei Tuscany gyárából

A toszkán Pontedera városában 1990-ben alapított luxuscsokikat gyártó cég igazi státusszimbólum bonbont készített el a Black Truffle formájában. Nem elég, hogy a különleges kis apró ét bonbongolyócskákat aranyforgáccsal díszítették és a legdrágább pezsgővel töltötték meg, az egy csomagban tartozó, mindössze tizenöt darab bonbont Swarovski kristályokkal teletűzdelt hófehér dobozban kínálják.

Kb. 130.000 forint – Csoki ehető aranyköpenyben a DeLafee-től

A svájci csokoládé világhírű termék, így nyilván megjelent köztük is nagyon hamar a luxuskategória. A DeLafee gyártó arról híres, hogy csokoládéit egyrészt aranyárban mérik, másrészt ez nem is csoda, hiszen arannyal vonja be. A csokoládék alapanyaga ekvádori kakaóbabból készül, annak is a legkiválóbb minőségű változatából. Az arany szervezetre gyakorolt jótékony hatási egy külön írást is megérdemelnének, ide elég annyi, hogy a csokoládék bevonata valóban arany és ez bizony ehető. Borokban is találkozhatunk hasonlóval, és manapság már egyre több édességgyártó fedezi fel a nemesfémekben rejlő élvezeti ételek gyártásához adott lehetőségeket.

Kb. 230.000 forint – Le Grand Louis XVI csoki kollekció a Debauve & Gallais-tól

Jóval több, mint kettőszáz ezer forintért egy különleges megjelenésű csokiválogatást kaphatunk, mely bonbonokat és a mutatós dobozon belüli egyéb dobozkákban még több bonbont tartalmazva igazán bőséges és extra válogatás. A kollekció Marie Antoinette-nek és férjének, XVI. Lajosnak állít emléket. Egyébként a csokoládégyár alapítója Sulpice Debauve volt, aki 1800-ban, Párizsban nyitotta meg első csokiüzletét. Az úriember királyi gyógyszerész foglalkozást űzött és olyan különleges csokikat „kevert ki”, hogy nagyon hamar az orosz cári udvar elsőszámú beszállítója lett. Fennmaradt emlékek alapján kiderült, hogy az orosz cári udvarban akkoriban a 99%-os étcsokoládé volt a legnépszerűbb.

Kb. 410.000 forint – Wispa Gold a Cadbury-től

Ez egy limitált kiadású, egyszerű, ám szintén méregdrága csomagolású csokiszelet, melyet kizárólag 1995-től 2003-ig gyártottak. Egyetlen szelet csokoládéról van szó, de ez a szelet, néhány másik luxusédességhez hasonlóan, ehető aranyozással lett bevonva. Sima papírnak látszó dísztelen csomagolás is különleges, természetesen aranyozott csomagolópapír. A csokikülönlegesség ma már muzeális darabnak számít, egy 2009-es reklámkampány keretein belül még ki is állították a Harrods áruházban, ami nem kis teljesítmény egy csokoládétól.

Kb. 650.000 forint – Chocopologie Chocolate Truffle Fritz Knipschildt koppenhágai csokigurutól

A gömb alakú, 4,5 dekagrammos, kakaóba hempergetett csokoládé drágább az előző, muzeális darabnál, de egységárat nézve viszont nem az. Fritz Knipscildt egyszerű emberként, egy aprócska koppenhágai lakás még apróbb konyhájában ötlötte ki csokiremekeit. olyannyira tehetségesen bizonyult, hogy gyorsan ívelő karrierjében nagy állomásnak, de nem végsőnek számított a Martha Stewartnak való beszállítás. A férfi 2005-ben megnyithatta első önálló üzletét, azóta pedig a luxuscsokoládék világának nagy nevévé vált. A Chocopologie Chocolate Truffle 70%-os Vahlrona csokoládén alapul, így a frenetikus ízhatás biztosított, de hogy mitől lesz ez több, mint félmillió forint, az egyelőre még Fritz Knipscildt titka. Egyébként hasonló árban mozog még számos csokoládéja, tekintve, hogy a Chocopologie egy egész termékcsalád, többféle finomsággal.

Kategória: Hétköznapok